Ο Χειμώνας που διανύσαμε (Δεκέμβριος 09-Φεβρουάριος 2010) σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ήπιος και μάλιστα από τους θερμότερους των τελευταίων ετών. Το ότι δεν είχαμε χιονόπτωση στην Αθήνα ούτε πέρυσι, αλλά ούτε και εφέτος δεν αποτελεί έκπληξη.{Δεν αναφέρομαι στο ελαφρύ πασπάλισμα από Κηφισιά και πάνω).Άξιο λόγου θα ήταν εάν για δύο συνεχόμενα έτη δεν είχαμε χιονόπτωση σε Φλώρινα Κοζάνη Γρεβενά κλπ. Εκείνο όμως που μπορεί να θεωρηθεί ως ακραίο ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και τον Φεβρουάριο. (Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αφύσικες για την εποχή καταγράφηκαν και σήμερα 27-12-2009
Συγκεκριμένα στήν Κρήτη Κνωσσός 26,6 Ηράκλειο 25 Χανιά 24 Σητεία 22.
Θεσσαλονίκη 21 Φλώρινα 19,6 Αθήνα 19,1. Νευροκόπι 17,9 Τρίπολη 17,3
Στα χιονοδρομικά: Kαιμακτσαλάν 4,5 Φαλακρό 6,2 Παρνασσός 5,1 Σέλι 10,5 3-5Πηγάδια 10,4 ) (Ζέστη στην Κρήτη Στους 32,1 βαθμούς Κελσίου ανέβηκε η θερμοκρασία σήμερα στις Βρύσες Χανίων σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α. στις 12:51 σήμερα 20/02/2010).
Ως ακραίο φαινόμενο όμως θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τον Μάρτη του 87 που είχαμε 6 μέρες συνεχούς χιονόπτωσης στην Αθήνα, όπως και τον λεγόμενο "ιστορικό" χιονιά τον Φεβρουάριο του 2008 με θερμοκρασίες -11 στα 850hPa -35 έως -37 στα 500hPa και το πάχος της τροπόσφαιρας ήταν περίπου 523 dam. Άρα ακραίες καταστάσεις είχαμε και από τη μία και την άλλη πλευρά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φετινού χειμώνα ήταν η μη καταγραφή αρνητικών θερμοκρασιών τουλάχιστον όσον αφορά τους σταθμούς του λεκανοπεδίου.
Τώρα γιατί ο χειμώνας ήταν τόσο ήπιος,από το ύψος της Λαμίας και νοτιότερα.
1ον Οι ασυνήθιστοι και σε μεγάλη συχνότητα για την εποχή Νότιοι άνεμοι, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και τελευταίως την μεταφορά αφρικάνικης σκόνης φαινόμενο όχι τόσο συνηθισμένο για μήνα Μάρτιο.
2ον Όταν δεν είχαμε νοτιάδες το επικρατέστερο ρεύμα ήταν το Βορειοδυτικό με συνέπεια να ευνοηθούν η Δυτική Μακεδονία και εν πολύς η Βόρεια Ελλάδα.
3ον Εφ όσον λοιπόν μιλάμε για νοτιάδες και βορειοδυτικούς ανέμους που ήταν ο Βακός (Γραίγος)ο κατ εξοχήν τροφοδότης άνεμος για τα λεγόμενα ανατολικά προσήνεμα? Ελάχιστες φορές μας επισκέφθηκε και όταν ήρθε, είτε δεν ήταν τόσο ψυχρός ώστε να μετατρέψει το χιονόνερο σε χιόνι είτε όταν ήρθε αρκετά ψυχρός ήταν ξηρός ελλείψει υετού, κοινώς ξεροβόρι.
4ος και κυριότερος λόγος για μένα ήταν η εμμονή του υποτροπικού του λεγόμενου και εμποδιστή που δεν άφησε τις ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης να περάσουν τα "διόδια της Τραγάνας" και όσες φορές το κατάφεραν ασθενικά τι μας έδωσαν? ένα -4 άντε -6 στα 850Hpa και ένα πασπάλισμα στην κορυφή της Πάρνηθας και της Πεντέλης.
Τώρα κάποιοι θα βρεθούν να πουν ότι φταίει που κάηκε η Πάρνηθα το 2007 ή η βορειανατολική Αττική το 2009 ,η Πεντέλη και ο Υμηττός σχεδόν κάθε χρόνο. Θα διαφωνήσω κάθετα,οι συνέπειες από την αποψίλωση της χλωρίδας στην Αττική έχουν να κάνουν με το τι αέρα αναπνέουμε, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και μακροπρόθεσμα με το μικροκλίμα της περιοχής. Δεν ευθύνονται για την εμμονή του υποτροπικού και την μη έλευση του Σιβηρικού.
Oι ανθρώπινες δραστηριότητες επιδρούν αθροιστικά στο μικροκλίμα της περιοχής κατά την πάροδο των ετών και όχι άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου