Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Κακοκαιρία στην νοτιοανατολική Ευρώπη


Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Την Δευτέρα το πρωί το θερμόμετρο έδειξε στην Μιερκουρέα Τσίουκ, στην επαρχία Χαργκίτα της κεντρικής Ρουμανίας -23 βαθμούς Κελσίου, ενώ πέρσι στην ίδια περιοχή στις 8 Μαρτίου το θερμόμετρο έδειχνε 0 βαθμούς Κελσίου.

Στην ίδια επαρχία καταγράφονται μέχρι στιγμής οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, - 22 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Γιοσένι, - 17,4 βαθμούς Κελσίου στη Μπούτσιν και - 16,2 βαθμούς Κελσίου στην Τοπλίτα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουμανίας ενεργοποίησε κίτρινο συναγερμό, καθώς από το απόγευμα αναμένονται ενίσχυση των ανέμων και σφοδρότερες χιονοπτώσεις. Στα νότια και στα ανατολικά της χώρας η ταχύτητα των ανέμων αναμένεται να φθάσει και τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Χιόνι καλύπτει μεγάλο τμήμα της ΠΓΔΜ και η κακοκαιρία είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στο Μαύροβο το ύψος του χιονιού έφθασε τα 35 εκατοστά, στη Μπίτολα τα 11 εκατοστά και στο Ντέμπαρ τα 10 εκατοστά. Τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις. Κανονικά λειτουργούν τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Οχρίδας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ομαλά, αλλά στο ορεινό δίκτυο απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες για τα φορτηγά.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν στο νότιο τμήμα της χώρας και την Τρίτη στα δυτικά τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους - 3 έως 3 βαθμούς Κελσίου και στα Σκόπια αναμένεται να φθάσει τον 1 βαθμό Κελσίου. Στην Αλβανία σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τις επαρχίες Τροπόγια και Κούκες στα βορειανατολικά.

Στην Τροπόγια έχουν αποκλειστεί κεντρικές οδικές αρτηρίες και τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα, και στην οδική αρτηρία Μορίν - Κούκες Καφέ Σλακ σωστικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες για να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων.

Κακοκαιρία όμως πλήττει και την Κροατία με αποτέλεσμα να διεξάγεται με δυσκολία η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδικούς άξονες.

Την ίδια ώρα, μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες δημιούργησε η χιονόπτωση στη βόρεια Ισπανία ενώ έκλεισαν προσωρινά τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας «μέχρι να υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Καταλανικής Υπηρεσίας για την Κίνηση (SCT).

Δεκάδες δρόμοι έκλεισαν ή η διέλευσή τους ήταν δυνατή μόνο με οχήματα που ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ αρκετά σχολεία δεν λειτούργησαν επειδή τα σχολικά λεωφορεία ήταν αδύνατο να κινηθούν. Στην βορειοανατολική Καταλονία η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους μείον 9 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή:Α.Π.Ε. ,http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: