Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ακραία καιρικά φαινόμενα –Ανησυχητικές μελέτες


Τεράστιες κατοικημένες παράκτιες περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό -όπως στην Ινδονησία, στο Μπαγκλαντές και στη Σουμάτρα- απειλούνται με αφανισμό, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν πολλές πλευρές της Γης. Η Κίνα δοκιμάζεται από φονικές πλημμύρες και τώρα απειλείται από τον τυφώνα Κονσόν που άφησε στο πέρασμα του νεκρούς και υλικές ζημιές στις Φιλιππίνες. Στον αντίποδα, από πολύ υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να δοκιμάζονται περιοχές της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Ρωσία

Ούτε η άσφαλτος δεν αντέχει άλλο τη ζέστη και αρχίζει να λιώνει με αποτέλεσμα δεκάδες τροχαία ατυχήματα. Αγανακτισμένοι Ρώσοι αναζητούν λίγη δροσιά σε παραλίες, λίμνες και σιντριβάνια. Ωστόσο η συνήθειά τους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μόνο χθες, είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό 49 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, 6 παιδιά σε κατασκήνωση, επειδή οι επιβλέποντές τους είχαν μεθύσει.. Η τραγωδία προκάλεσε την δημόσια κατακραυγή και ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ απαίτησε την τιμωρία των υπευθύνων. Η θερμοκρασία, αγγίζει στα νότια και τους 40 βαθμούς Κελσίου και ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών ζήτησε την καθιέρωση επίσημης σιέστας.

Γερμανία

Στη Γερμανία μία τεράστια έκταση πευκοδάσους νότια του Βερολίνου τυλίχθηκε στις φλόγες και πιθανότατα οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την έκρηξη πυρομαχικών σε ένα πρώην σοβιετικό στρατόπεδο.

Ν.Α Ασία

Στον αντίποδα η ΝΑ Ασία δοκιμάζεται από τις πλημμύρες. Τα φράγματα στην κεντρική και Ανατολική Κίνα δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλο τον τεράστιο όγκο νερού από τις βροχές.

Από τις πλημμύρες έχουν επηρεαστεί 96 εκατομμύρια άνθρωποι. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε λίγες ώρες ο τυφώνας Κονσόν αναμένεται να φτάσει στις νότιες κινεζικές ακτές. Το πέρασμά του από τις Φιλιππίνες άφησε νεκρούς, αγνοούμενους και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

Στη δυτική Ιαπωνία και ειδικότερα στη νήσο Κιούσου, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει πολλές πόλεις και χιλιάδες κάτοικοι μετακινούνται σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικά οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Σε μελέτη του πανεπιστημίου του Κολοράντο αναφέρεται ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με άνισο τρόπο στον Ινδικό Ωκεανό θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, οι Σεϋχέλλες και η Ζανζιβάρη, εμφανίζουν μεγάλη μείωση της στάθμης των θαλασσίων υδάτων. Σε άλλη πάντως μελέτη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εκτιμάται πως οι περίοδοι με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μείωση της αγροτικής καλλιέργειας με αποτέλεσμα τη μετακίνηση πληθυσμών και την έναρξη συγκρούσεων. Όπως υπαινίσσεται δηλαδή η μελέτη της Κίνας, που είναι η κορυφαία παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,http://news.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: