Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Δεύτερη τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική


Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες


Μία τρύπα του όζοντος πέντε φορές στο μέγεθος της Γερμανίας και παρόμοια με αυτήν της Ανταρκτικής, εντόπισαν επιστήμονες πάνω από την Αρκτική.

Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, θα χρειαστούν χρόνια μελέτης για να δώσουν μια λογική εξήγηση, ωστόσο τα αίτια αποδίδονται στο παρατεταμμένο ψύχος που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην Αρκτική, εξηγεί η Μισέλ Σαντέ από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA.

Όπως λέει ο Νιλ Χάρις από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, λαμβάνοντας τις μετρήσεις και τα δεδομένα, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του άρχισαν να συζητούν εάν η απώλεια όζοντος είναι συγκρίσιμη με αυτήν στην Ανταρκτική.

Το 2011, σε απόσταση 18 με 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, το 80% του στρώματος όζοντος στην Αρκτική καταστράφηκε: η απώλεια είναι διπλάσια σε σχέση με το 1996 και το 2005, δηλαδή τις δύο πιο πρόσφατες χρονιές με παρατεταμμένους χειμώνες. Η τρύπα ήταν εξίσου μεγάλη με αυτήν στην Ανταρκτική, τη δεκαετία του 1980.

«Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενους χειμώνες είναι ότι οι θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές που είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγή του χλωρίου που καταστρέφει το όζον να συνεχιστεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα», εξηγούν οι επιστήμονες, διευκρινίζοντας ότι ο φετινός χειμώνας διήρκεσε περίπου 30 ημέρες περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο.

Και συνεχίζουν, αυτό δείχνει ότι εάν οι χειμερινές θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας στην Αρκτική πέσουν έστω και ελάχιστα στο μέλλον - για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- τότε θα έχουμε σοβαρή απώλεια όζοντος πολύ συχνότερα.

Όπως και στην Ανταρκτική, η τρύπα του όζοντος στην Αρκτική επέτρεψε να περάσει περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία, ειδικότερα σε Ευρώπη, Ρωσία και βόρειο Καναδά.

Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έβλαψε σοβαρά κανέναν।
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: