Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία σεισμός: Εκτιμήσεις για εκατοντάδες νεκρούς


Δραματική έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι αρχές των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, μεγέθους 7,2 βαθμών στην Ανατολική Τουρκία, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις του Σεισμολογικού Ινστιτούτου της γείτονος κάνουν λόγο ακόμη και για 1000 νεκρούς και σοβαρές καταστροφές με χιλιάδες κτήρια να έχουν υποστεί ζημιές, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, της επαρχίας Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, αλλά έγινε αισθητός και στις γειτονικές επαρχίες Μπιτλίς, Μους, Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ και Χακιαρί.

Ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι περίπου 45 κτήρια έχουν καταρρεύσει στην κωμόπολη Ερκίς και στην πόλη της Βαν.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί. Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή» δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος του Μπιτλίς. «Ζητάμε επειγόντως βοήθεια, ζητάμε νοσοκόμους».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πάνω από 500 διασώστες και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σταλεί στη Βαν από σχεδόν 40 επαρχίες.

Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Τουρκίας αρχικά εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, αλλά σύμφωνα με νεότερη εκτίμησή του ο σεισμός είναι μεγέθους 7,2 βαθμών.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι αποστέλλει άμεσα στην πληγείσα περιοχή φάρμακα, τρόφιμα και σκηνές. Επιτόπου μεταβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, σε εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Στη Χακιαρί τα κτήρια κλυδωνίζονταν για 10 δευτερόλεπτα από το σεισμό σύμφωνα με μαρτυρίες.

«Δεν επηρεάζεται από το σεισμό η Ελλαδα, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι επακολούθησαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ.

Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: