Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Παρασκευή 14/10/2011-Επιδείνωση



Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη βόρεια, κεντρική και δυτική χώρα , την Παρασκευή.

Δυνατές διαταραχές αρχικά στο χώρο, της Μακεδονίας και Θράκης, του Θερμαϊκού κόλπου και μια τρίτη λίγο αργότερα στο Ιόνιο θα επιδεινώσουν τον καιρό.

Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και τη σταδιακή κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από την κεντροανατολική Ευρώπη, τότε το κοκτέιλ βροχών και καταιγίδων είναι έτοιμο.

Μάλιστα , θεωρώ πως από το μεσημέρι και μετά οι συνθήκες για έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές στο χώρο του Ιονίου , στις Σποράδες και στη Μακεδονία, καθώς και στον ενδιάμεσό τους θαλάσσιο χώρο.

Ας δούμε όμως λίγο την εξέλιξη της μέρας.

Με την αλλαγή της μέρας, δηλαδή από τη νύχτα της Πέμπτης, θα έχουμε βροχές στα βόρεια της Μακεδονίας και στη Θράκη, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μες τη νύχτα οι βροχές θα κατέβουν και πιο χαμηλά με σοβαρή πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων στους ανωτέρω χώρους.

Προς το πρωί και μετά τα φαινόμενα φαίνεται σταδιακά να περιορίζονται σε τοπικό χαρακτήρα.

Κοντά στο μεσημέρι και μετά όμως θα έχουμε πάλι βροχές και καταιγίδες στις παραπάνω περιοχές αλλά και στο νοτιότερο ηπειρωτικό κορμό και σαφώς επιδείνωση στα δυτικά και νοτιοδυτικά, Ιόνιο , Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο.

Από το απόγευμα και μετά επίσης, θα σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας.

Στην Αττική, νεφώσεις θα αρχίσουν να έρχονται από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά, που σταδιακά θα πυκνώνουν και θα σημειωθούν βροχές με πιθανότητα καταιγίδας.

Οι περιοχές που δε φαίνεται να επηρεάζονται την Παρασκευή είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Οι άνεμοι θα είναι ,στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο μέτριοι , έως 5 μποφόρ, αλλά από τηνκεντρική Εύβοια και πάνω θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί , έως πολύ ισχυροί 6 με 7 μποφόρ.

Επίσης, ισχυροί νότιοι, θα είναι στα δυτικά της Κρήτης και στο Μυρτώο πέλαγος, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο θα είναι νότιοι -νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα όπου και θα φτάσει μέχρι τους 18 βαθμούς.

Στα κεντρικά και στα νότια οι μέγιστες τιμές θα είναι από 4 έως 6 βαθμούς υψηλότερες και έτσι σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει ,αντίστοιχα, τους 22 και 24 με 25 βαθμούς.

Καλά να περνάτε!

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσουλάκης (snowlover)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: