Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το υπεριώδες φως του ήλιου ‘φωτίζει’ το αίνιγμα για τους ψυχρούς χειμώνες

Οι πρόσφατοι ψυχρότατοι χειμώνες με τις έντονες χιονοπτώσεις και το χάος που παρατηρείται ιδίως σε μετακινήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ίσως συνδέεται με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτό το παράδοξο αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες σε έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, με βάση δεδομένα που έχουν συλλέξει με τον δορυφόρο της NASA SOlar Radiation and Climate Experiment (SORCE), που εκτοξεύτηκε το 2003.

winters

Η βρετανική επιστημονική ομάδα έδειξε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε θερμότερους χειμώνες σε ορισμένες περιοχές και ψυχρότερους χειμώνες σε άλλες. Οι ερευνητές τονίζουν όμως πως δεν υπάρχει καμία επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένα από τα όργανα του δορυφόρου SORCE), το SIM (Spectral Irradiance Monitor) δίνει στους επιστήμονες λεπτομερή εικόνα για τις εκπομπές υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του μητρικού μας άστρου.

Πρόκειται για τον λεγόμενο «ηλιακό κύκλο» η χρονική διάρκεια του οποίου είναι 11 έτη – στο χρονικό αυτό διάστημα η ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του Ήλιου αυξομειώνεται από το ελάχιστο στο μέγιστο.

Τα τελευταία χρόνια που η ηλιακή δραστηριότητα βρισκόταν σε ύφεση παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχει σημαντική διακύμανση στην ένταση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Την ίδια στιγμή που κάποιες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και ορισμένα τμήματα των ΗΠΑ βίωναν πολύ ισχυρούς χειμώνες, στις χώρες της Μεσογείου αλλά και σε περιοχές όπως ο Καναδάς και η Γροιλανδία ο χειμώνας ήταν ασυνήθιστα ήπιος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των εκπομπών της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου οι οποίες έχουν μεγαλύτερο εύρος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

“Όπως φαίνεται, ο κύριος λόγος της επιρροής του ήλιου στη βαρυχειμωνιά έχει να κάνει με μια αλλαγή στην κυκλοφορία των ανέμων από το ένα σημείο στο άλλο, το οποίο εξηγεί γιατί κάποιες περιοχές είναι πιο ζεστές και κάποιες πιο κρύες σε σχέση με το παρελθόν” αναφέρει ο Adam Scaif, μέλος της ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προήλθαν από την έρευνα, οι υπεριώδεις ακτίνες απορροφούνται από την στρατόσφαιρα, το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας. Έτσι, όταν ο ήλιος στη διάρκεια της τροχιάς του απομακρύνεται και το ποσοστό της ακτινοβολίας μειώνεται, η ατμόσφαιρα ψύχεται έντονα. Αυτό έχει προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα ιδίως στα βόρεια της Ευρώπης, κατά το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Εάν βέβαια η θεωρία για την υπεριώδη ακτινοβολία είναι σωστή, τότε στην Ευρώπη είναι πιθανό να μην δούμε ψυχρούς χειμώνες στα επόμενα χρόνια, καθώς ο 11-ετής ηλιακός κύκλος αρχίζει να αυξάνεται σε ένταση.

Ο Mike Lockwood του Πανεπιστημίου Reading, ο οποίος μελετά επίσης τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των ηλιακών μεταβολών και του κλίματος, πρότεινε ότι εάν η παραγωγή υπεριώδους ακτινοβολία του ήλιου μεταβάλλεται τόσο πολύ σε μεγάλες χρονικές περιόδους όσο και ο ηλιακός κύκλος, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να μας δώσει μια σύνδεση μεταξύ της Μικρής Παγετωνικής Περιόδου (που έγινε τον αιώνα του 1600) και των αλλαγών της θερμοκρασίας. Οι αστρονόμοι τεκμηριώνουν ότι υπήρχε μια έλλειψη ηλιακών κηλίδων κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών του αιώνα αυτού.

Πηγή: BBC

,http://www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: