Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Πώς ήταν η Κρήτη την εποχή των παγετώνων;


Το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελεί το αντικείμενο μιας καινούργιας επιστημονικής μελέτης που σκοπό έχει να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η έρευνα πραγματοποιείται από τον καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, University College London, σε συνεργασία με τη Νένα Γαλανίδου αν. καθ. αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον αν. καθ. Κοσμά Παυλόπουλο του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τον επικ. καθ. Γιώργο Αποστολόπουλο του Ε. Μ. Π. Η έρευνα πραγματοποιείται με την αρωγή του Δήμου Οροπεδίου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με γεωφυσική μελέτη της λεκάνης του Οροπεδίου για να καθοριστεί επακριβώς το σημείο της έρευνας. Αυτή τη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί η δειγματοληψία των προς μελέτη ιζημάτων. Τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης όπως αυτή του οροπεδίου Λασιθίου αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.

Η Κρήτη, ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αποτελεί σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου. Παρόλα αυτά, οι γνώσεις μας για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο χώρο αυτό παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Σκοπός της μελέτης είναι να συνδυάσει ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις για να δώσει απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

• Ποιες ήταν οι αλλαγές στην θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις τα τελευταία 150 χιλιάδες χρόνια;
• Ποιες ήταν οι αλλαγές στην βλάστηση της Κρήτης την εποχή των παγετώνων;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δώσουν την δυνατότητα να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια.

«Ευχαριστούμε τους επιστήμονες για την έρευνα αυτή। Θα είμαστε κοντά τους και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στη γνώση μας για την περιοχή και την Κρήτη», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. http://www.blogger.com/img/blank.gifΓιώργος Μηλιαράς.

Πηγή:http://www.goodnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: