Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Κακοκαιρία και τα πρώτα χιόνια από 11 Νοεμβρίου

Κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα από 11 Νοεμβρίου καθώς οι υψηλές πιέσεις στην περιοχή της Αδριατικής θα κινηθούν ανατολικά γρήγορα και τη θέση τους θα πάρει βαρομετρικό χαμηλό που ίσως πέσει κάτω από τα 1000mb κινούμενο προς την κεντρική μεσόγειο. Το σύστημα θα επηρεάσει πρώτα τα δυτικά τμήματα της χώρας και μετά τα υπόλοιπα.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν πρώτα στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά, και κατόπιν στα υπόλοιπα δυτικά μέρη από τις 11 Νοεμβρίου σταδιακά όσο το χαμηλό θα κινείτε προς νότια κατεύθυνση και ελαφρώς ανατολικά θα "ξήσει" τη δυτική Πελ/σο έχοντας το κυρίως μέρος του πάνω από θάλασσα και συγκεκριμένα το ανοιχτό Ιόνιο . Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χάσει ενέργεια και να "σφυροκοπεί" τη χώρα μας για αρκετές μέρες.
Ο παρών χάρτης δείχνει εμφανώς τις υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα στην Ιβηρική-Αζόρες ο οποίος σκάβει την ψυχρή μάζα στην Κεντρική Ευρώπη και κατόπιν εκτοπίζει το χαμηλό στην Αδριατική-Ιταλία και πιο ύστερα στην Ελλάδα.
Η κακοκαιρία θα επηρεάσει όλη τη χώρα σταδιακά από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι τουλάχιστον και τις 14 με τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες.
Στη συνέχεια θα επικρατήσει βορειο-ανατολικό stream το οποίο θα ρίξει αισθητά την θερμοκρασία σε όλη τη χώρα και θα φέρει τα πρώτα χιόνια έστω και πρόσκαιρα στα ορεινά της βόρειας Πίνδου και της Ροδόπης σε μεγάλα υψόμετρα κυρίως, εκτός εξαιρέσεων.
Η θερμοκρασία θα πέσει γενικά στη χώρα 2 με 7 βαθμούς, με τις μεγαλύτερες διαφορές να σημειώνονται στα βόρεια της χώρας. 
Για νεώτερα θα ακολουθήσει αναλυτική πρόγνωση τις επόμενες μέρες από το Meteoclub Team.

Επιμέλεια ανάλυσης: Σωτήρης Σιδέρης (ZEUS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: