Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Καταστροφές από τον «Χαϊγιάν» στις Φιλιππίνες


Κλειστά πολλά σχολεία εξαιτίας του τυφώνα στη Μανίλα

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φιλιππίνων χτύπησε ο τυφώνας «Χαϊγιάν» προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές κτιρίων στις πιο εκτεθειμένες περιοχές της χώρας.

Ο «Χαϊγιάν» από νωρίς το πρωί σαρώνει τις ακτές του αρχιπελάγους με ριπές ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα 275 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας στις Φιλιππίνες.

Νωρίτερα ήταν πάνω από το νησί Σαμάρ στο ανατολικό αρχιπέλαγος, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μανίλα, αφού πρώτα έπληξε την παραλιακή πόλη της Γκουιάν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Κινείται γρήγορα με ταχύτητα 39 χιλιομέτρων την ώρα προς τα βόρεια-δυτικά και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABS μετέδωσε εικόνες πλημμυρισμένων δρόμων και κτιρίων στην παράκτια πόλη Τακλομπάν.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπινίνο Αγκουίνο προειδοποίησε τους πολίτες σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση να προφυλαχθούν από την γιγαντιαία καταιγίδα που θα κορυφωθεί πλησιάζοντας τις χερσαίες περιοχές με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκτιμούν ότι στο απόγειο του θα πνέει με ανέμους 380 χιλιομέτρων την ώρα.

«Συνιστώ την προσοχή των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Αφήστε ότι μπορείτε όσο ο "Χαϊγιάν" δεν έχει χτυπήσει ακόμα τη χώρα» είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων. «Μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις του τυφώνα αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε ότι η ενδοχώρα θα υποστεί σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες, ενώ οι παράκτιες περιοχές θα χτυπηθούν από κύματα ύψους τριών μέτρων.

Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι στα πιο εάλωτα σημεία εκκένωσαν τις περιοχές τους πριν από την άφιξη του τυφώνα. Στην πρωτεύουσα Μανίλα , η οποία δεν είναι εκτίθεται άμεσα στην πορεία του καιρικού φαινόμενου, αλλά θα μπορούσε να αισθανθεί τις επιπτώσεις του, πολλά σχολεία έκλεισαν. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την αναστολή εκατοντάδων πτήσεων, για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, αλλά και ορισμένες διεθνείς πτήσεις.

Σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 12 στις Φιλιππίνες, είναι στο διάβα του τυφώνα ο οποίος αναμένεται την Κυριακή στο Βιετνάμ και το Λάος. Σύμφωνα με τον αμερικανό μετεωρολόγο Τζεφ Μάστερς ο Χαϊγιάν, κατατάσσεται στην κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη στην κλίμακα μέτρησης των τυφώνων και θεωρείται ιστορικά «ο πιο ισχυρός που πλήττει ξηρά». Κάθε χρόνο, οι Φιλιππίνες σαρώνονται από τυφώνες και καταιγίδες, συνήθως μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: