Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Χάος, απελπισία και λεηλασίες στις Φιλιππίνες

Εικόνες που θυμίζουν τσουνάμι μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν- Δείτε το βίντεο

Η φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία των Φιλιππίνων χαρακτηρίζεται ο τυφώνας Χαϊγιάν που χτύπησε τη χώρα αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, και εικόνες ισοπέδωσης από τις περιοχές από τις οποίες πέρασε.

Μόνο στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. «Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί», δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.

Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Εκατοντάδες αστυνομικοί από την Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης. «Μόνο χάος υπάρχει τώρα στην Τακλομπάν», δήλωσε ο Ρότζερ Μερκάντο, ο κυβερνήτης της όμορης επαρχίας Νότια Λέιτε, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μανίλας. «Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα».

Ο Μερκάντο δήλωσε επίσης ότι έλαβε μηνύματα από τοπικούς αξιωματούχους πως περισσότερα από 500 πτώματα περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ερυθρός Σταυρός ήταν 1.200 νεκροί, μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις κεντρικές περιοχές του αρχιπελάγους. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας. «Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα».

Η φτωχή επαρχία Λέιτε, ένα νησί με 1,7 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, είναι μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα, ο οποίος ωστόσο σάρωσε κι άλλες επαρχίες, ενώ πολλά χωριά παραμένουν σήμερα αποκλεισμένα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο μπήκε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: