Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Επιταχύνεται η αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού


Νέα έρευνα ενισχύει τις υποψίες για «καμουφλάρισμα» της κλιματικής αλλαγής


Η θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού στα μεσαία βάθη, αυξάνεται 15 φορές ταχύτερα τα τελευταία 60 χρόνια, σε σχέση με τα τελευταία 10.000 χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε μια νέα επιστημονική έρευνα, παρέχοντας μια ακόμη απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μάλιστα, η νέα ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι το «φρενάρισμα» της παγκόσμιας υπερθέρμανσης τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κυρίως στο ότι η αυξημένη θερμότητα απορροφάται στα βάθη των θαλασσών, με συνέπεια η κλιματική αλλαγή να «καμουφλάρεται» και να μη γίνεται άμεσα αισθητή.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι ερευνητές με επικεφαλής τον κλιματολόγο Μπράντοκ Λίνσλεϊ και τον καθηγητή Γερ Ρόζενταλ ανέλυσαν ιζήματα για να βρουν τη θερμοκρασία σε ένα βάθος χρόνου.

Όπως διαπίστωσαν, τα τελευταία 60 χρόνια τα μεσαία βάθη του Ειρηνικού (450 έως 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια) ανεβάζουν θερμοκρασία με ρυθμό ταχύτερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.

«Στην ουσία πειραματιζόμαστε βάζοντας όλη αυτή τη θερμότητα στον ωκεανό, χωρίς να ξέρουμε πώς πρόκειται να επιστρέψει πίσω και με ποιό τρόπο θα επηρεάσει το κλίμα», δήλωσε ο Λίνσλεϊ.

Αν και οι επίγειοι σταθμοί μέτρησης δείχνουν ότι η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ό,τι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία 15ετία, με συνέπεια ορισμένοι σκεπτικιστές να ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή έχει «φρεναριστεί».

Όμως η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ανταλλάσσοντας συνεχώς αέρια και θερμότητα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι στα βάθη των θαλασσών μπορεί να «κρύβονται» πολύ μεγαλύτερα αποθέματα θερμότητας από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Το ερώτημα, κατά τους ερευνητές, είναι για πόσο καιρό οι ωκεανοί θα παίζουν αυτό τον αντισταθμιστικό ρόλο, μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: