Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Φθινοπωρινά σκαμπανεβάσματα πριν την έλευση του χειμώνα - Πρόγνωση καιρού Αττικής 19 έως 22 Νοεμβρίου + τάση


Στη τελική ευθεία μπαίνει το ημερολογιακό φθινόπωρο στη χώρα μας , με τις καιρικές συνθήκες να εναρμονίζονται στο μοτίβο της εποχής. Τα πρώτα δύο δεκαήμερα εμμέσως πλην σαφώς κάλυψαν ένα μεγάλο χαμένο ποσοστό βροχόπτωσης ..εκείνο του Οκτωβρίου, όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για τα "σπασμένα" του περασμένου μήνα. Το θέμα της βροχόπτωσης στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τις μελέτες των επιστημόνων για την απότομη μείωση των βροχοπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα , κάτι που μακροπρόθεσμα φαίνεται πως θα σημειώνονται βίαια , αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (βλέπε: "Καταιγίδα στην Αθήνα - 22/02/2013").
 
Ο καιρός στη χώρα μας το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα δεχτεί ένα παλιό γνώριμο φθινοπωρινό μοτίβο , δηλαδή τις σύντομες εναλλαγές από βροχή σε ήλιο και το αντίστροφο εξαιτίας διελεύσεων των βαρομετρικών χαμηλών που θα παρελαύνουν στα δυτικά Βαλκάνια (Ιταλία - Κροατία - Ουγγαρία). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των ανέμων σε νότιους και την ενίσχυση τους ,  τις βροχές αλλά και καταιγίδες που κατά κύριο λόγο στη δυτική Ελλάδα θα είναι έντονες, αλλά και τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στις μέγιστες και ελάχιστες τιμές της. Μικρής αξίας σχολιασμού είναι η ποσότητα Αφρικανικής σκόνης που θα εισέλθει στον Ελλαδικό χώρο (κυρίως στα κεντρικά και νότια) , η οποία ναι μεν θα κάνει την εμφάνιση της , αλλά σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τη ποσότητα της σκόνης που δεχτήκαμε πριν 9-10 μήνες.

Με λίγα λόγια η τρέχουσα εβδομάδα που θα διανύσουμε θα εμπεριέχει τον ήλιο , τη βροχή και τη καταιγίδα , αλλά και πιθανές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας - βορειοδυτικής Ελλάδας, πάνω από τα 2000-2200μ. υψόμετρο. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θερμοκρασία στα πεδινά θα σημειώσει μικρή άνοδο, γεγονός που θα θεωρηθεί μέσα στα πλαίσια των φυσιολογικών τιμών του μήνα.
 
 
Αναλυτικά:
 
Τρίτη 19/11/2013
prognosi-attiki-19-11-2013
Με ήλιο αλλά και λίγες διάσπαρτες νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα στην Αττική. Μέχρι και το απόγευμα οι εναλλαγές ήλιου και συννεφιάς θα συντροφεύουν τον Αττικό ουρανό. Το βράδυ θα έχουμε μια προοδευτική αύξηση των νεφώσεων , πιο πυκνές από τα δυτικά και μέχρι τα μεσάνυχτα πιθανότατα θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχές στη δυτική Αττική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βροχές θα επεκταθούν ανατολικότερα.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 4 μποφόρ (από 10 έως 25χλμ την ώρα) , με προοδευτική ενίσχυση κατά τις βραδυνές ώρες στα 5 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.
 
---
 
Τετάρτη 20/11/2013
 
prognosi-attiki-20-11-2013a
 
 
prognosi-attiki-20-11-2013b
 
 
Με νεφώσεις και βροχές μέτριας έντασης θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός στην Αττική. Μάλιστα δεν αποκλείεται νωρίς το πρωί να έχουμε λίγες σποραδικές καταιγίδες στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου αλλά και τη νοτιοανατολική Αττική. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται λίγο πριν τις μεσημεριανές ώρες ανατολικότερα και ο καιρός θα παρουσιάσει αρκετή βελτίωση το μεσημέρι με τον ήλιο να κάνει δυναμικά την εμφάνιση του. 
 
Παραμένουν οι νότιοι άνεμοι , με την ένταση τους να φτάνει τα 5 μποφόρ στο Σαρωνικό και νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.
 
---
 
Πέμπτη 21/11/2013
 
prognosi-attiki-21-11-2013a
 
 
prognosi-attiki-21-11-2013bΗ ημέρα δεν θα πρέπει να σας παραπλανήσει ... και αυτό γιατί ενώ ο καιρός θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια από τις πρώτες πρωινές ώρες , η συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι τελείως διαφορετική.
Ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις υψηλού ύψους προβλέπονται από την αρχή της ημέρας. Ωστόσο σταδιακά από τις μεσημεριανές ώρες (13.00 - 15.00) ο καιρός θα αρχίσει να "βαραίνει" από τα νοτιοδυτικά με πυκνές νεφώσεις και θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχές σε αυτά τα τμήματα του νομού που μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες (16.00 - 18.00) θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα Ο βροχερός καιρός με τη συνοδεία σποραδικών καταιγίδων θα συνεχίσει μέχρι αργά το βράδυ με αυξομειούμενη ένταση (εναλλαγές από μέτρια σε ισχυρή ένταση).
 
Οι άνεμοι θα παραμείνουν από νότιες διευθύνσεις , στην αρχή της ημέρας δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ , όμως το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση αυτών ... που θα φτάσουν στο Σαρωνικό τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί.
 
--
 
Παρασκευή 22/11/2013
 
prognosi-attiki-22-11-2013

Οι βροχές της Πέμπτης θα αρχίσουν να περιορίζονται σημαντικά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Στο ξεκίνημα της ημέρας θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις που θα δίνουν βροχές στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα του νομού ίσως και τη πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νοτιοανατολικά - ανατολικά του νομού , όμως πολύ γρήγορα θα περιοριστούν ανατολικά προς το Αιγαίο και θα σταματήσουν. Ηλιοφάνεια προβλέπεται το πρωί προς το μεσημέρι με κάποιες διάσπαρτες νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους. 
 
Εξασθενούν οι νότιοι άνεμοι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η ένταση τους δεν θα ξεπερνάει τα 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη.
 
Περιμένουμε κι'άλλες βροχές;
Η απάντηση είναι ναι.  Αυτές οι γρήγορες καιρικές εναλλαγές ήλιου και βροχής που θα μας απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα θα ισχύσουν και το Σαββατοκύριακο 23-24/11/2013.  Ο καιρός το Σάββατο αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές καλός , όμως δεν θα λείψουν οι συννεφιές που θα κρύβουν κατά διαστήματα τον ήλιο. Τη Κυριακή ο καιρός θα είναι άστατος για μια ακόμα φορά καθώς οι προβλέψεις δείχνουν άλλη μια βροχερή ημέρα από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.
Αυτές οι εναλλαγές του καιρού θα μας απασχολήσουν και την επόμενη εβδομάδα με τις βροχές να κάνουν την εμφάνιση τους ξανά δυναμικά τη Τρίτη και τη Τετάρτη (26 και 27 Νοεμβρίου).
Σε νεότερο άρθρο θα γράψουμε αναλυτικά το καιρό της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου.
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: