Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στις ακτές του Μεξικού ο κυκλώνας Άλεξ


Ο κυκλώνας Άλεξ πλήττει περιοχή στις ακτές του Μεξικού πλημμυρίζοντας πόλεις σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, ωστόσο δεν πέρασε από κοιτάσματα πετρελαίου, γεγονός που "ανακούφισε" τις εταιρίες που λειτουργούν τις πλατφόρμες άντλησης αργού.

Ο κυκλώνας, Κατηγορίας 2 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, δυσχεραίνει τις προσπάθειες να περιοριστεί η τεράστια πετρελαιοκηλίδα από κοίτασμα της BP Plc ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Με ανέμους 165 χ.α.ώ., ξερίζωσε δέντρα και σφυροκόπησε την πόλη Ματαμόρος, αντίκρυ από το Μπράουνσβιλ του Τέξας.

Οι αρχές προέβησαν στην εκκένωση χιλιάδων πολιτών από τις εστίες τους σε περιοχές που αναμενόταν να πλήξει ο κυκλώνας, πόλεις και ψαροχώρια, σε μια προσπάθεια στην οποία ενεπλάκησαν και μεξικανοί πεζοναύτες.

Ωστόσο υπήρχαν αρκετά προβλήματα στα καταφύγια και στα σημεία όπου μεταφέρθηκαν οι πολίτες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και κακές συνθήκες υγιεινής.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν το σπίτι του στο Μοντερέι κατέρρευσε εν μέσω σφοδρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με διασώστες.

Ο Άλεξ στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής --Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ-- το Σαββατοκύριακο. Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι στην περιοχή γύρω από την Ταμαουλίπας και στο νότιο Τέξας θα σημειωθεί βροχόπτωση 15-30 εκατοστών.

Στο Τέξας ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν 2.500 άνδρες της εθνοφρουράς στην πολιτεία για να συμβάλλουν στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από το φαινόμενο. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καταστήσει διαθέσιμα ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό διαρκεί από την 1η Ιουνίου ως την 30ή Νοεμβρίου και οι περισσότεροι μετεωρολόγοι αναμένουν μια ιδιαίτερα ενεργή χρονιά εφέτος. Ο Άλεξ είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που ενισχύθηκε σε κυκλώνα τον Ιούνιο στον Ατλαντικό τα τελευταία 15 χρόνια.
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: