Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (Ισχύει από Κυριακή 17-10 έως Τρίτη 19-10-2010)



Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κατά τόπους θα εκδηλωθούν από αύριο Κυριακή μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες τις Τρίτης 19/10/2010
Ιδιαίτερη προσοχή σε δρόμους ειδικά της δυτικής Ελλάδας οι οποίοι έχουν κορεστεί από τις βροχές που συνεχίζουν κατά τόπους και πέφτουν ανά διαστήματα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου , της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής Θεσσαλίας , της Ηπείρου και των Επτανήσων , οπου θα σημειωθούν τα πιό έντονα φαινόμενα την Κυριακή το βραδύ (17/10/2010) , προς το ξημέρωμα της Δευτέρας (18/10/2010)
Κυριακή 17/10/2010 :
Αρχικά αναμένονται νεφώσεις , παροδικά αυξημένες στη δυτική Ελλάδα οπου γρήγορα θα σημειωθούν από τις μεσημεριανές ώρες ασθενείς τοπικές βροχές. Προς το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες , πιθανών ισχυρές στη δυτική Πελοπόννησο , τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τα Επτάνησα. Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται να σημειωθούν έως και τις βραδυνές ώρες στις προαναφερθείσες περιοχές , οπου υπολογίζονται ύψη βροχής άνω των 30 χιλιοστών.
Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια , την ανατολική Πελοπόννησο , τη Θεσσαλία και τις βόρειες Σποράδες αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις , που μετά το απόγευμα θα αυξηθούν βαθμιαία και θα σημειωθούν αρχικά τοπικές βροχές. Προς τις βραδυνές ώρες οι βροχές θα ενταθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές
 
Στην Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν καταιγίδες πρώτα στην δυτική Μακεδονία και από τα ξημερώματα της Δευτέρας και στις υπόλοιπες περιοχές.
Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά στα ανατολικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο (Χίο Σάμο και Μυτιλήνη).βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν σε όλες τις περιοχές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην δυτική Κρήτη και στις δυτικές Κυκλάδες, και αυτές από τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες.
Άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί στα δυτικά 6-7 τοπικά 8 μποφόρ ενώ δεν αποκλείονται και 9 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί της Δευτέρας.Στα ανατολικά ελαφρώς πιο εξασθενημένοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα και μετά σε 6 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Δευτέρα 18/10/2010
Έντονη κακοκαιρία σε όλη την χώρα με πολύ ισχυρές βροχές κατά τόπους και έντονες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια. Και πάλι μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν αυτή τη φορά στα ανατολικά ηπειρωτικά με την επέκταση της κακοκαιρίας προς τα ανατολικά βορειοανατολικά. Συγκεκριμένα, έντονες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν πρώτα στην ανατολική Πελοπόννησο, αργότερα εννοώντας, από τα ξημερώματα της Δευτέρας στον άξονα Λακωνίας Αργολίδας Σαρωνικού κόλπου. Τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στην περιοχή του Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 6-7 μποφόρ.
Τρίτη 19/10/2010
Βαθμιαία μετατόπιση της κακοκαιρίας στα ανατολικά και εξασθένηση των φαινομένων στις υπόλοιπες περιοχές. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην Θράκη , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Άνεμοι δυτικοί 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Προσοχή στις μετακινήσεις ειδικά το πρωί της Δευτέρας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας καθώς άνεμοι και βροχές θα δημιουργήσουν πιθανά προβλήματα και μειωμένη ορατότητα.
Επίσης μεγάλη είναι η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στις ακόλουθες περιοχές : Δυτική Πελοπόννησο , δυτική Στερεά , Επτάνησα , ανατολική Στερεά , Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο.
Επιμέλεια Άρθρου : Αντώνης Λυράς (Akis)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: