Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Xιλιάδες εκδηλώσεις σε 188 χώρες για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα


350: ένας σημαντικός αριθμός για το κλίμα, καθώς πολλοί επιστήμονες θέτουν ως ανώτατο όριο ασφαλείας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα 350 ppm (ή μέρη ανά εκατομμύριο).

Το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί προ πολλού και πλέον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα 400 ppm. Πέρυσι το Παρατηρητήριο Μάουνα Λόα της Χαβάης ανίχνευσε για πρώτη φορά συγκέντρωση 390 ppm. Σύμφωνα με επιστήμονες, η τελευταία φορά που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο υψηλά ήταν πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια!

Κάποιοι ωστόσο όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά έχουν θέσει ως στόχο ζωής να γυρίσουν τους δείκτες του ρολογιού τουλάχιστον είκοσι χρόνια πίσω, στα 350 ppm. Η οργάνωση 350.org διοργάνωσε πέρυσι τον Οκτώβριο 5.000 συγκεντρώσεις σε 181 χώρες του κόσμου, αξιώνοντας τη λήψη μέτρων που θα ανακόψουν την πορεία για τα 400-450 ppm ή, γιατί όχι, θα οδηγήσουν σε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Για φέτος, η οργάνωση έχει θέσει έναν ακόμη υψηλότερο στόχο: 7.000 εκδηλώσεις σε 188 χώρες, ανάμεσά τους ακόμη και το πολύπαθο Αφγανιστάν. Λίγο έξω από την Καμπούλ –επίδοξων βομβιστών επιτρεπόντων- θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Βαβυλώνας στο Ιράκ θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα.

Πάνω από 2.000 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, υποστηρικτές του κινήματος θα βάψουν με λευκό χρώμα τη στέγη ενός σχολείου του Χάρλεμ, προκειμένου να αντανακλάται το φως του ήλιου.

«Το 350 είναι ο σημαντικότερος αριθμός του κόσμου», δήλωσε ο ιδρυτής του κινήματος Μπιλ Μακίμπεν. «Αποτελεί βασική προϋπόθεση για έναν βιώσιμο πλανήτη.» Σύγκρινε μάλιστα τον αριθμό με... τη χοληστερίνη. «Αν ο γιατρός σου λέει ότι η χοληστερίνη σου είναι πολύ υψηλή, τότε θα πρέπει να αναλάβεις δράση. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για το κλίμα».

Εκδηλώσεις και στην Ελλάδα

Πέντε εκδηλώσεις του 350.org έχουν προγραμματιστεί στην Αττική για τις 10 Οκτωβρίου (10/10/10). Όσοι βρεθούν στο Σύνταγμα, θα μπορούν μεταξύ άλλων να δοκιμάσουν ένα ποδήλατο, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτώντας στερεοφωνικό σύστημα, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα ξεκινήσει διαγωνισμός για την ανάδειξη 10 σχολείων που θα κατορθώσουν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα κατά 10%.

Στο Σχοινιά, εθελοντές θα επιχειρήσουν και φέτος να καθαρίσουν την παραλία και το δάσος, ενώ στο πλαίσιο του 1ου Marathon Bike Festival, ποδηλατιστές θα αναδείξουν το μείζον πρόβλημα της μόλυνσης των μεγαλουπόλεων από τα αυτοκίνητα με... ορθοπεταλιές από τη Νέα Μάκρη ως το Σχοινιά.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του 350.org επιλέγοντας στο χάρτη την Ελλάδα.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr,

http://www.350.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: