Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου: «να ακουστεί η φωνή της Μεσογείου στο Κανκούν»


Με την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου άρχισε η σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, σήμερα το πρωί στη Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ενωμένες μπροστά στην κλιματική αλλαγή και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το κλίμα δεν είχε ακουστεί η φωνή της Μεσογείου», τονίζοντας πως ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μόνος αποτελεσματικός.

Κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου «να δούμε τα επόμενα βήματα δουλεύοντας όλοι μαζί σαν μία περιφέρεια». «Στόχος είναι να ακουστεί η φωνή της Μεσογείου στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Κανκούν του Μεξικού».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι δύο γειτονικές χώρες δείχνουν ότι μπορούν να αφήσουν κατά μέρους τις όποιες διαφορές τους, μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών , όπως η κλιματική αλλαγή.

«Η συνεργασία μας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων, διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπογραφεί πολιτική διακήρυξη, η οποία, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές αλλά και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».

«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχει σκεπτικισμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για αυτό θα πρέπει να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο.

«Γι αυτό είμαστε εδώ. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο».
Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: