Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ένας πιο ισχυρός Ήλιος στην πραγματικότητα ψύχει τη Γη

Μια αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας από τον Ήλιο στην πραγματικότητα ψύχει τη Γη, δείχνει μια νέα έρευνα που πιστεύεται ότι θα ανανεώσει τη συζήτηση για την επιστήμη πίσω από την αλλαγή του κλίματος.

sunshine Τα ευρήματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν από όσους πιστεύουν ότι ο ρόλος του ανθρώπου στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης έχει υπερεκτιμηθεί

Η έρευνα φυσικά ανατρέπει τις παραδοσιακές υποθέσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ του ήλιου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτή επικεντρώθηκε σε στοιχεία μεταξύ 2004 και 2007, αλλά τα ευρήματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από όσους πιστεύουν ότι ο ρόλος του ανθρώπου στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης έχει υπερεκτιμηθεί.

Καθώς η ηλιακή δραστηριότητα εξασθένισε στη λήξη του 11-ετούς κύκλου του Ήλιου, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ποσότητα του φωτός και της θερμότητας που φθάνει στη Γη, αυξήθηκε παρά μειώθηκε. Ο αντίκτυπός της στην τήξη των πολικών παγετώνων, καθώς και η ξήρανση των ποταμών μπορεί επομένως να έχει μεγαλοποιηθεί από τα συμβατικά μοντέλα του κλίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, επίσης, ότι μπορεί να είναι δυνατό κατά την επόμενη ανάκαμψη του ηλιακού κύκλου, όταν δηλαδή η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται, ίσως να υπάρξει ένα φαινόμενο ψύξης στην επιφάνεια της Γης.

Ωστόσο, ενώ αυτό μπορεί να υποστηρίξει τα επιχειρήματά των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής βραχυπρόθεσμα, όμως μακροπρόθεσμα η ανάλυση δείχνει ότι πράγματι παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι η θέρμανση του πλανήτη μας είναι κάτι περισσότερο από ένα φυσικό, κυκλικό φαινόμενο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η συνολική ηλιακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί και θα έπρεπε ως εκ τούτου να ψυχθεί η Γη, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί οι παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Η Joanna Haigh, από το Imperial College του Λονδίνου, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: “Αυτά τα αποτελέσματα μας στην ουσία αντικρούουν αυτό που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για την επίδραση του ήλιου στο κλίμα μας. Ωστόσο, αυτά μας δείχνουν μόνο ένα στιγμιότυπο της δραστηριότητας του ήλιου και η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της μελέτης μας, θα μπορούσε να είναι μια ανωμαλία.

"Δεν μπορούμε να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα από ό,τι βρήκαμε κατά τη διάρκεια αυτού του συγκριτικά σύντομου χρονικού διαστήματος για την δραστηριότητα του ήλιου, έτσι πρέπει να πραγματοποιήσουμε κι άλλες μελέτες για να διερευνήσουμε την δραστηριότητα του ήλιου για μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες.

"Ωστόσο, εάν περισσότερες μελέτες βρουν το ίδιο μοτίβο μεταβολής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να μας λέει ότι μπορεί να έχουμε υπερεκτιμήσει το ρόλο του Ήλιου στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αντί να το υποτιμήσουμε."

Τέλος, αυτή διέψευσε ότι η μελέτη θα δώσει τροφή στους σκεπτικιστές σχετικά με την έρευνα της αλλαγής του κλίματος.

«Νομίζω ότι δεν δίνει την άνεση να λένε ότι θέλουν οι σκεπτικιστές του κλίματος", είπε. «Τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν ότι δεν ξέρουμε και πολλά πράγματα για τον Ήλιο, αλλά δεν σημαίνει ότι τα κλιματικά μοντέλα πρέπει να τα συκοφαντήσουμε».

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, βασίζεται σε στοιχεία από έναν δορυφόρο που ονομάζεται SORCE (Solar Radiation and Climate Experiment), ο οποίος έκανε μετρήσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, σε μήκη κύματος των ακτίνων Χ, στα υπεριώδη, στα ορατά και στο εγγύς υπέρυθρο.

Τα δεδομένα μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα υπάρχον μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή του την ατμόσφαιρα του πλανήτη, και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα που λαμβάνονται από τα δεδομένα σχετικά με το ηλιακό φάσμα.

Ο καθηγητής Brian Hoskins, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Κλιματική Αλλαγή στο Imperial College του Λονδίνου, ανέφερε: «Ξέρουμε ότι το γήινο κλίμα επηρεάζεται τόσο από ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και από τις φυσικές δυνάμεις και η καινούργια μελέτη βελτιώνει την κατανόησή μας για το πώς επηρεάζει ο Ήλιος μας το κλίμα.

"Μελέτες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια σαφή εικόνα για το πώς αλλάζει το κλίμα μας, και μέσω αυτής, να επεξεργαστούμε τον τρόπο που μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τον πλανήτη μας."

Γενικά πάντως τα τελευταία 100 χρόνια ο Ήλιος, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει αυξήσει την δραστηριότητα του, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει κατεβάσει τη θερμοκρασία της Γης, παρά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πηγή: The Telegraph,http://www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: