Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

WWF: «ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει»


Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας μιλώντας σήμερα στο 2ο συνέδριο Economist, αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη.

«Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους, επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, είναι επίσης σαφές ότι δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Σε επίπεδο έντασης των φαινομένων το σημείο κλειδί, το κρίσιμο πλαφόν δείχνουν να είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου. Πάνω από εκεί είναι πολύ πιθανό να μιλάμε πλέον για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε απώλεια μεγάλης μερίδας των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Κάτι τέτοιο προφανώς σημαίνει σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μία άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο, θα θέσει σε κίνδυνο αν θέλετε κεφαλαιουχικά αγαθά της τάξης των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στα 136 μεγάλα λιμάνια του πλανήτη».

Ο κ. Καραβέλλας τόνισε ότι «αν δε ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα είναι επίσης σαφές ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα μεταφράζεται και σε μετακινήσεις ανθρώπων σε όλη τη γη.

Πρόσφατη μελέτη της Οργάνωσης με το Πανεπιστήμιο Columbia, μιλάει για 200 εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Μια άλλη μελέτη του ΟΗΕ αναφέρει ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι οικονομικές απώλειες ήδη ανέρχονται σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Επίσης, αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη που έκανε το WWF σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου εξετάστηκε, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα από το 2020 μέχρι το 2050.

«Το κύριο συμπέρασμα μπορούμε να το αποδώσουμε με λίγες λέξεις: Ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία και εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο», τόνισε ο ίδιος.

«Αν θέλουμε να μείνουμε κάτω απ’ αυτό το πλαφόν των 2 βαθμών Κελσίου, πρέπει ο προϋπολογισμός άνθρακα το 2020 να μην υπερβεί τους 44 γιγατόνους ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα. Αν μιλήσουμε για 1,5 βαθμό Κελσίου που είναι ένα πολύ πιο ασφαλές πλαφόν, το νούμερο αυτό γίνεται 40 γιγατόνους.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; πολύ μακριά απ’ αυτό. Βάσει των σημερινών δεσμεύσεων των χωρών, όσα έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί είτε στην Κοπεγχάγη είτε και αλλού, αν συνεχίσουμε με την πορεία τη σημερινή, βαδίζουμε πια με μαθηματική ακρίβεια προς την υπέρβαση του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου».

Στη συνέχεια, ο κ. Καραβέλλας αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και τι πρέπει να γίνει μετά την αποτυχία της.

«Τι μάθαμε τελικά από την Κοπεγχάγη, από την αποτυχία της Κοπεγχάγης και τι είναι τώρα αυτό που χρειάζεται να γίνει. Ακούγαμε πολύ συχνά στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Ομπάμα τη φράση “Yes, we can”. Νομίζω ότι και το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης θα ήταν “No, we didn’t”, η σύνοψη αυτού».

«Οι ηγέτες του κόσμου έπρεπε να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη, μια δίκαιη, μια νομικά δεσμευτική Συνθήκη, ικανή να συγκρατήσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το κρίσιμο αυτό όριο των 2 βαθμών Κελσίου.

Ως προς αυτό είναι σαφές ότι η Κοπεγχάγη απέτυχε παταγωδώς.

Πέρα από τις προφανείς ευθύνες συγκεκριμένων χωρών όπως των ΗΠΑ ή της Κίνας να επιδείξουν την αναγκαία βούληση, νομίζω ότι αυτό που ήταν το πιο αξιοσημείωτο και ανησυχητικό και όσοι βρεθήκαμε εκεί εκείνες τις ημέρες το ζήσαμε από πρώτο χέρι ήταν αυτό το διάχυτο κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ πλουσίων και φτωχών και παράλληλα η ανικανότητα του ΟΗΕ να γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, κάθε επιπλέον χρόνος καθυστέρησης μεταφράζεται σε ανάγκη για 500 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον επένδυση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μια χαμηλής έντασης άνθρακα παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που αναμένουμε και ελπίζουμε στο Κανκούν είναι ν’ ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, αυτό που χάθηκε στην Κοπεγχάγη και στο Πόζναν, να τεθούν ζητήματα ουσίας και επιτέλους, να βρεθεί ο τρόπος να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ πλούσιου βορρά και φτωχού νότου. Ο πλανήτης πολύ απλά, δε μπορεί να περιμένει».

Χορηγοί του Συνεδρίου είναι : ΔΕΠΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΔΕΗ, POLYECO, POSITIVE ENERGY και η Eurobank
Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: