Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στην Κίνα κατευθύνεται η «Μέγκι»

Στους 36 οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα



Ο τυφώνας «Μέγκι», ο ισχυρότερος των τελευταίων 20 ετών, που σαρώνει τις Φιλιππίνες, έχοντας προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 36 ανθρώπων, αναμένεται να φτάσει αργά σήμερα το βράδυ ή το πρωί στις κινεζικές ακτές.

Υπολογίζεται πως 160.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις επαρχίες Φουτζιάν και Γκουανγκντόνγκ, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Ο τυφώνας κινείται με ταχύτητα 10 χλμ. την ώρα, ενώ συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους που μπορεί να φθάσουν τα 173 χλμ. την ώρα.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, απαγορεύτηκε ο απόπλους δεκάδων χιλιάδων αλιευτικών, ενώ ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις.

Η κρατική Υπηρεσία Ωκεανών εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία το επίπεδο της θάλασσας μπορεί να υπερβεί αυτό των ακτών.

«Η καταιγίδα ενδέχεται να είναι τόσο καταστροφική που τα κτίρια, οι προκυμαίες, τα χωριά και οι πόλεις μπορεί να καταστραφούν», δήλωσε ο Μπάι Γιπίνγκ, αξιωματούχος της υπηρεσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι αερογραμμές China Southern Airlines ματαίωσαν τις πτήσεις αναχώρησης από την Καντόν, την πρωτεύουσα της Γκουανγκτσού και από τη Σιαμέν στη Φουτζιάν προς τη Μανίλα, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στις εσωτερικές πτήσεις.

Η «Μέγκι» είναι ο 13ος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος, μια χρονιά με σωρεία φυσικών καταστροφών και κυρίως τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 10 χρόνων.

Την ίδια ώρα, η Ταϊβάν έστειλε ελικόπτερα για τη διάσωση 400 τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί σε ορεινή κεντρική αρτηρία, ύστερα από κατολίσθηση που προκάλεσε ο τυφώνας Μέγκι.

Πρόκειται για 230 Κινέζους που επέβαιναν σε 12 λεωφορεία και έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος της εθνικής οδού στην περιοχή Σουχούα, στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν από το απόγευμα της Πέμπτης.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: