Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στους αντιδραστήρες του.
Η εταιρεία ηλεκτροδότησης TEPCO της Ιαπωνίας προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου, το σύστημα ψύξης του οποίου παρουσίασε πρόβλημα μετά το σεισμό της Παρασκευής.
Ήδη η TEPCO γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Οι Αρχές στην Ιαπωνία εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους και για το ενδεχόμενο οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται σε παραθαλάσσια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Αναθεώρηση του μεγέθους του σεισμού σε 9 βαθμούς
Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8.Το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης, που προκάλεσε πολύ ισχυρό τσουνάμι, ήταν 8,9 βαθμών.
Ο σεισμός αυτός κατατάσσεται στη 5η θέση με τους πιο ισχυρούς…
1. Νότια Χιλή, 9,5 Ρίχτερ, 22 Μαΐου 1960
2. Prince William Sound, 9,2 Ρίχτερ, 28 Μαρτίου 1964
3. Σουμάτρα, Ινδονησία, 9,1 Ρίχτερ, 26 Δεκεμβρίου 2004
4. Καμτσάκα, 9,0 Ρίχτερ, 4 Νοεμβρίου 1952
5. Ιαπωνία 8,9 Ρίχτερ, 11 Μαρτίου 2011
6. Εκουαδόρ, 8,8 Ρίχτερ, 31 Ιανουαρίου 1906
7. Νησιά Rat, 8,7 Ρίχτερ, 4 Φεβρουαρίου 1965
8. Σουμάτρα, Ινδονησία, 8,6 Ρίχτερ, 28 Μαρτίου 2005
9. Θιβέτ, 8,6 Ρίχτερ, 15 Αυγούστου 1950
10. Νησιά Andreanof, 8,6 Ρίχτερ, 9 Μαρτίου 1957
Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης
Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, όπως δήλωσαν επιστήμονες.
Οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις φαίνεται ότι είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ιταλικού ινστιτούτου Σεισμολογίας.
Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας.
Επιστήμονας που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.
Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα τον χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έτσι μετά τον σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.
Αναθεώρηση του μεγέθους του σεισμού σε 9 βαθμούς
Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8.Το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης, που προκάλεσε πολύ ισχυρό τσουνάμι, ήταν 8,9 βαθμών.
Η έκρηξη στη Φουκοσίμα δεν συγκρίνεται με το Τσερνόμπιλ"
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές του Τσερνόμπιλ. Ό
πως εξήγησαν η έκρηξη στη Φουκοσίμα είναι χημικής αιτιολογίας που συνδέεται με την παρουσία (έκλυση) υδρογόνου και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ. Επίσης επισημαίνουν ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από αυτόν του Τσερνόμπιλ
"Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν. Γι’ αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ", υπογράμμισαν.
Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια άποψη. "Η έκρηξη που σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ".
Απίστευτο τσουνάμι μετά τον σεισμό των 8.9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – ήταν ο μεγαλύτερος σε 140 χρόνια
Ο μεγαλύτερος σεισμός σε 140 χρόνια έγινε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ενώ και έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου