Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Εκτεταμένα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας




Σημαντικά προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα βόρεια του νομού. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 22ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Πάρνηθας, στο ρεύμα προς Πάρνηθα, στο σημείο όπου βρίσκεται το τελεφερίκ και στη λεωφόρο Διονύσου, στο ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, από τον Αγιο Πέτρο προς τη Νέα Μάκρη. Από το 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ελευσίνας-Θήβας απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Θήβα, για λόγους ασφαλείας. Δυσκολίες όσον αφορά στις μετακινήσεις εντοπίζονται και στο υπόλοιπο τμήμα, ενώ τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κυκλοφορούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια, καθώς και στην Καισαριανή, στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στην θέση Καλοπούλα μέχρι και την κορυφή του Υμηττού.

Κλειστά λόγω της κακοκαιρίας παρέμειναν σήμερα τα σχολεία σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Ερυθραία, Εκάλη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Μελίσσια, Βριλήσσια και Κηφισιά.

Τέλος, πάνω από 80 κλήσεις για πτώσεις δένδρων και απομάκρυνση αντικειμένων από δρόμους σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, η Πεύκη, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο, η Παλλήνη, ο Γέρακας, το Χαλάνδρι και το Πολύδροσο έχει δεχθεί από το πρωί η Πυροσβεστική.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα

Ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου η κακοκαιρία παρουσιάζει ύφεση.

Λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν χθες, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες σ' ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Κοζάνης - Βλάστης, Αρνισας - χιονοδρομικού κέντρου Βόρα Πέλλας, καθώς και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους Τρικάλων-Ιωαννίνων, Τρικάλων-Αρτας, Πύλης Τρικάλων-Μεσοχώρας, Μουζακίου-Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας Τρικάλων, καθώς επίσης και στον ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχωρούν, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις νυχτερινές ώρες, καθώς, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα σημειωθεί παγετός, ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο

Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται κατά διαστήματα και στην Πελοπόννησο, ωστόσο χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο βασικό εθνικό οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Αργους, από το 10ο χλμ. και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου των Δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας.

Αλυσίδες χρειάζονται στα χωριά του Πάρνωνα, κυρίως στην περιοχή του Ζάρακα Λακωνίας, στην ορεινή Κορινθία προς Φαινεό, Γκούρα, Τρίκαλα και Στυμφαλία, από Περαχώρα προς Πίσσια καθώς και σε χωριά της ορεινής Αργολίδας.

Λόγω του χιονιού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό από Λεβίδι προς Νεμέα και προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, το οποίο δεν λειτουργεί.

Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία στους Δήμους Τρίπολης, Γορτυνίας και σε Αγιο Πέτρο και Καστρί Βόρειας Κυνουρίας. Επίσης δεν λειτούργησε το ΙΕΚ Τρίπολης και τα προγραμματισμένα εργαστήρια σε σχολές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στην Τρίπολη, ενώ αναβάλλονται και τα μαθήματα στο κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων Αρκαδίας.

Προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Προβλήματα δημιούργησαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους έως και τα 10 μποφόρ.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν γίνεται επίσης από Σαλαμίνα για Πειραιά, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Παλούκια-Πέραμα.

Κλειστές παραμένουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης, Πρίνου - Καβάλας, Αρκίτσας - Αιδηψού, Βόλου - Σποράδων, Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου και Κυλλήνης για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Ανοιχτή παραμένει η πορθμειακή γραμμή στο Ρίο, ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα και από Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα - Λευκίμη.

Στο μεταξύ, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έσπασαν οι πρωραίοι κάβοι του επιβατηγού-οχηματαγωγού «RΟPΑΧ 1» που βρισκόταν στο λιμάνι της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στο φορτηγό - οχηματαγωγό «Hellenic Sailor» που βρισκόταν και αυτό εντός του λιμανιού. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Οι λιμενικές αρχές καλούν τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν ξεκινήσουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία ή τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Διακοπές ρεύματος

Την Παρασκευή αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στο νότιο Πήλιο και τις Σποράδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η επιχείρηση παρέχει επίσης ενημέρωση για τις διακοπές ρεύματος στα βόρεια της Αττικής και για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Ανδρο και την Τήνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ:

- Τις πρωινές ώρες σήμερα παρουσιάστηκε σφάλμα στην εναέρια γραμμή υψηλής τάσης 150kV από τον Υποσταθμό Βόλου ΙΙ προς τον Υποσταθμό Λαύκου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νότιο Πήλιο και στις Σποράδες. Κατά την επιθεώρηση της Γραμμής Βόλος - Λαύκος διαπιστώθηκε ότι, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών είχε καταρρεύσει ένας πυλώνας μεταξύ των χωριών Δράκεια και Αγιος Λαυρέντιος. Ήδη από το πρωί συνεργεία της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα εργάζονται για την αποξήλωση του παλαιού πυλώνα και την κατασκευή νέου. Οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα συνεργεία της Διανομής έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την άμεση μερική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μέσω διασυνδέσεων Μέσης Τάσης.

- Επίσης, παρουσιάστηκε σφάλμα στην εναέρια γραμμή υψηλής τάσης 150kV Καρύστου - Ανδρου, η οποία συνδέει τη Νότια Εύβοια με την Ανδρο. Το σφάλμα είχε σαν συνέπεια να τεθεί η γραμμή εκτός λειτουργίας και, για το λόγο αυτό, τέθηκαν σε λειτουργία εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που βρίσκονται στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της Ανδρου, προκειμένου να καλύψουν κατά το μέγιστο δυνατόν τα τοπικά φορτία Ανδρου και Τήνου. Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ταυτόχρονα, για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή διακοπή των φορτίων, γίνονται ενέργειες για την τοποθέτηση πρόσθετων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

- Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας έχουν σημειωθεί σημαντικές βλάβες και στα δίκτυα Διανομής, κυρίως στην Βόρεια Αττική. Για την αντιμετώπιση των βλαβών αυτών βρίσκεται σε επιφυλακή ολόκληρο το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και δραστηριοποιούνται όλα τα συνεργεία της και τα συνεργεία των συνεργαζόμενων εργολάβων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχεία αποκατάστασή τους.

- Η ΔΕΗ συνεργάζεται στενά με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθούν διάφορα προβλήματα, όπως διάνοιξη δρόμων με εκχιονιστικά μηχανήματα για να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα σημεία που εντοπίζονται βλάβες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παροχή της ηλεκτροδότησης μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από την Τετάρτη

Από αύριο Τετάρτη αναμένεται να κοπάσουν σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ σήμερα οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν στα ανατολικά και τοπικά στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη αναμένονται λίγες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα πεδινά των βορειοτέρων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά.

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί ισχυρός παγετός, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: