Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Εκτίμηση επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων



Η κακοκαιρία που με τα έως τώρα δεδομένα αναμένουμε να πλήξει την χώρα από το βράδυ της Κυριακής, πρέπει να μας ενεργοποιήσει στο μέγιστο. Στην Αττική, η εξέλιξη θα είναι ραγδαία από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Αναφέρομαι στην Αττική γιατί αφορά σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας και γιατί οι Κρατικοί οργανισμοί συνήθως δεν είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ξαφνικής και ακραίας κακοκαιρίας.

Με τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα, η κακοκαιρία αυτή δεν θα αφορά μόνο στην χιονόπτωση στο κέντρο της πόλης και έως την παραλιακή ζώνη, αλλά θα συνοδευτεί από θυελλώδεις ανέμους που στην Αττική θα πνέουν 7-8 b και σε συνδυασμό με την ύπαρξη αξιόλογου υετού, οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι παροδικές αλλά αντίθετα πολύ σφοδρές κατά τόπους. Η Αν. Αττική σε προσήνεμο χιονιά μπορεί να φτάσει και τα 9b., είναι λοιπόν φρόνιμο να μεριμνήσουμε για την επικινδυνότητα και όχι μόνο για την χιονόστρωση και το απλό κυνήγι της νιφάδας.

Η κακοκαιρία λοιπόν θα πλήξει όλο το λεκανοπέδιο. Θα εκδηλωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και στα υπερβόρεια προάστια. Τα Β.Π. θα έχουν έντονες χιονοπτώσεις από τα μεσάνυχτα και μετά , ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες στο παιχνίδι θα μπούν και το κέντρο της Αθήνας και αργότερα η χιονόπτωση θα είναι γενικευμένη.

Δεν στέκομαι σε ύψος χιονόστρωσης γιατί έχουν ανακοινωθεί από τους συνεργάτες του Meteoclub, αλλά θα σταθώ στην σφοδρότητα των φαινομένων. Στα βόρεια του νομού θα εκδηλώνονται χιονοθύελλες αφού οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7-8 b., αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές κατά κύματα θα έχουμε εκδήλωση πολύ σφοδρών χιονοπτώσεων και δεν θα δείξει ο καιρός εξαίρεση ακόμα και για προάστια στα νότια του νομού ή το κέντρο της πόλης. Μπορεί να έχουμε απλή χιονόπτωση που ξαφνικά θα παίρνει την μορφή χιονοθύελλας λόγων των ανέμων και μετά πάλι να εξασθενεί.

Τα προβλήματα λοιπόν θα είναι οι σφοδροί άνεμοι, η εκδήλωση σφοδρών χιονοπτώσεων, η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, το «θάψιμο» στα ορεινά και υπερβόρεια προάστια καθώς και οι σφοδρές χιονοπτώσεις στα Β.Π. από τα 250μ.+, ενώ και όλες οι υπόλοιπες περιοχές θα σαρώνονται τοπικά και παροδικά από σφοδρές χιονοπτώσεις με θυελλώδεις ανέμους εναλλάξ με χιονόνερο στα πολύ νότια παραθαλάσσια αλλά και εκεί παροδικά θα δούμε σφοδρές χιονοπτώσεις. Προσοχή σε πινακίδες, δέντρα, στέγαστρα και φυσικά στο οδόστρωμα.

Η επικινδυνότητα οφείλετε στην πολύ γρήγορη κυκλογέννεση και βάθυνση του χαμηλού στο Αιγαίο, για αυτό και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι απότομη και της τάξης των 10-12 βαθμών σε 12 ώρες περίπου. Το peak της κακοκαιρίας θα είναι από το πρωί της Τρίτης έως το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ φαίνεται παράταση της κακοκαιρίας αλλά με λιγότερη ένταση έως το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΠΡΟΣΟΧΗ, λοιπόν, σε μετακινήσεις λόγο ότι θα είναι εργάσιμες ημέρες.

Θα ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές στην εξέλιξη του καιρού μιας και είμαστε 4 μέρες πριν και μικροαλλαγές στην χρονική στιγμή της εκδήλωσης των φαινομένων είναι πιθανές. Μείνετε συντονισμένοι στο Meteoclub, για την άμεση ενημέρωση σας, και ειδικά κατά την εκδήλωση της κακοκαιρίας με ζωντανές αναφορές.

okyallos69
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

1 σχόλιο:

παναγιωτης είπε...

επιτελους χιονι στην αθηνα