Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αντιμέτωπη με πυρηνικό "όλεθρο" η Ιαπωνία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις προσπάθειες των Ιαπώνων να αποτρέψουν την εκτεταμένη έκκληση ραδιενέργειας από τους χτυπημένους από τον εγκέλαδο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα.

japanese-nuclear Όμως ένα ακόμη εμπόδιο εμφανίζεται στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να αποτρέψει μια ατομική καταστροφή, καθώς οι πιλότοι των ελικοπτέρων που προσπαθούν να ρίξουν νερό στις υπερθερμασμένες δεξαμενές καυσίμων των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Φουκουσίμα, υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις.

Ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε για «πιθανές καταστροφικές εξελίξεις» στην Ιαπωνία μέσα στις επόμενες ώρες. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στις εγκαταστάσεις» πυρηνικής ενέργειας.

Νωρίτερα, η Tokyo Electric Power διέταξε το έκτακτο προσωπικό των 50 εργατών που παρέμεναν στις εγκαταστάσεις να εγκαταλείψουν τον χώρο, μετά την μεγάλη αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας.

Οι αρχές μέτρησαν σε κάποια στιγμή, εντός του πυρηνικού εργοστασίου, επίπεδα ραδιενέργειας της τάξης των 6,4 μιλισίβερτ ανά ώρα –περίπου 10.000 υψηλότερο από το επιτρεπτό όριο- αν και τα μεγέθη γρήγορα υποχώρησαν στο ένα τρίτο αυτού του επιπέδου.

Πηγή:http://blog.physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: