Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Νεότερες εκτιμήσεις για τον χιονιά στην Αττική


Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που πήραμε σήμερα το πρωί από το περιοχικό μας μοντέλο φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε δύο αρκετά δύσκολες ημέρες για το νομό Αττικής με το χρονικό όριο να τοποθετείται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένονται μεγάλες ποσότητες χιονιού να πέσουν... αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και στη συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Σημειώνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται από θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους 8 μποφόρ κι έτσι θα έχουν τη μορφή χιονοθύελλας που αυτό συνεπάγεται πολύ χαμηλές οριζόντιες ορατότητες και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι αναμένεται να κινηθούν στους δρόμους. Επίσης οι θερμοκρασίες από τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα είναι πολύ ευννοικές για χιονόστρωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Στις σημερινές αναλύσεις που πήραμε από το περιοχικό που τρέχουμε δημιουργήσαμε ένα Μετεώγραμμα στο οποίο απεικονίζεται η πορεία ορισμένων μετεωρολογικών παραμέτρων με το χρόνο. Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το Μετεώγραμμα αυτό

http://www.mymeteo.gr/forecast/Athens.png

Στο πρώτο διάγραμμα παρουσιάζεται η υγρασία καθ ύψος στην τροπόσφαιρα με τα πιο σκούρα χρώματα να δηλώνουν κορεσμένη ατμόσφαιρα σε υδρατμούς, ενώ ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και τις ισόθερμες. Στα επόμενα τρια διαγράμματα παρουσιάζεται η θερμοκρασία στα 2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους μαζί με την βαρομετρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας, η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου στα 10 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και τέλος ο προβλεπόμενος σε διάστημα τριώρου υετός. Οι συντεταγμένες που έχουμε στοχεύσει είναι στο κέντρο της Αθήνας. Στο πρώτο διάγραμμα λοιπόν παρατηρούμε την αύξηση της υγρασίας στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα από σήμερα το απόγευμα και μέχρι το απόγευμα της καθαράς Δευτέρας περίπου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι που αναμένουμε την διαταρραχή από τα δυτικά που θα δώσει κατά κύριο λόγο βροχές στο νομό με τα χιόνια να εστιάζονται στα ορεινά. Στη συνέχεια παρατηρείστε στο διάγραμμα του ανέμου το μπάσιμο του βορειοανατολικού ανέμου και πως γρήγορα αυτός ενισχύεται. Σε αυτή την φάση αρχίζει ο καιρός να γυρίζει σε χιονιά που λέμε και αυτό αποτυπώνεται και στο πρώτο διάγραμμα που η υγρασία αρχίζει και πέφτει ενώ η ισόθερμη του μηδενός κάνει βουτιά από τα 2000 μέτρα στα 300 περίπου μέτρα από την μέση στάθμη της θάλασσας. Η ψυχρή μάζα γρήγορα περνάει και στα επιφανειακά στρώματα με την θερμοκρασία στο κέντρο να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 4 και 6 βαθμών κελσίου από τους 14 που φτάνουμε σήμερα. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά είναι που περιμένουμε τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλο το νομό. Τονίζουμε ότι η ανάλυση αυτή του Μετεωγράμματος αφορά το κέντρο της Αθήνας οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση πιο βόρεια ή ανατολικότερα. Για τα ορεινά δεν γίνεται λόγος γιατί η κατάσταση εκεί θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Συνιστούμε τον περιορισμό των μετακινήσεων γενικότερα σε ανατολική Στερεά και Εύβοια όπου θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού. Έχουμε δει στο παρελθόν πολλοί οδηγοί να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους τόσο στο θέμα της οδήγησης όσο και του αυτοκινήτου που διαθέτουν μη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους τις ανακοινώσεις και που στο τέλος οδηγούμαστε σε χαοτικές καταστάσεις στα οδικά δίκτυα, γι αυτό τονίζουμε για άλλη μια φορά να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί αυτό το διήμερο και να μην τρέξουμε όλοι να χαρούμε το χιόνι στην έξαρση των φαινομένων. Το χιόνι θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή σε πολλά προσβάσιμα σημεία οπότε ας δείξουμε λίγη υπομονή για να βοηθήσουμε όλοι μας να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Μαρουσάκης Κλέαρχος

Ανδρονικίδου Ηλιάνα --MYMETEO TEAM

Πηγή:http://www.mymeteo.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: