Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Όψιμη λευκή επέλαση στην Ελλάδα 7-9/3/2011 & Χάρτης χιονόστρωσης Αττικής



Μια πρώιμη φάση είχε ο χειμώνας και ο χιονιάς εφέτος και φαίνεται πως θα έχει και μια όψιμη καθώς βρισκόμαστε πια στο τελείωμα του χειμώνα και το κύκνειο άσμα του φαίνεται να πραγματοποιείται την ερχόμενη βδομάδα με αρκετά χιόνια σε μεγάλο κομμάτι της χώρας και με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες μιας και ο πολικός αεροχείμαρρος αποφάσισε να κατεβεί στα Βαλκάνια αλλά αυτή τη φορά τόσο νότια ώστε να ακουμπήσει όλη την Ελλάδα μέχρι και τη Κρήτη. Η απότομη άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα σε συνδυασμό με τον σιβηρικό θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για να κατεβούν πολικές αέριες μάζες από τη Γροιλανδία με κατεύθυνση τα Βαλκάνια την Ιταλία αλλά και τη χώρα μας. 'Έτσι από το βράδυ της Κυριακής προς τη Καθαρή Δευτέρα και από τα βόρεια σύνορα μας θα εισβάλλουν ταχύτατα και βίαια οι πολικές αέριες μάζες και αρκετά γρήγορα θα φτάσουν μέχρι και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας μέχρι τη κεντρική και νότια χώρα.Οι άνεμοι θα ενισχυθούν πάρα πολύ, πνέοντας θυελλώδεις που θα φτάσουν τα 9-10 μποφόρ στο βορειοανατολικό Αιγαίο και θα σηματοδοτήσουν την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Έτσι τη Τρίτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η ημέρα θα ξεκινήσει με λευκό τοπίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έντονες χιονοπτώσεις αρχικά τη Καθαρά Δευτέρα το πρωί νωρίς θα δεχτεί η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Γρήγορα μέχρι το μεσημέρι θα έχουν φτάσει μέχρι τη Θεσσαλία ενώ το απόγευμα θα έχουμε έντονα φαινόμενα με τη μορφή χιονιού σε όλη τη Στερεά Ελλάδα-Εύβοια αλλά και τη Πελοπόννησο. Χιόνια θα δεχτούν και νησιωτικές περιοχές -νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Τη Τρίτη και τη Τετάρτη θα είναι μέρες κακοκαιρίας σε όλα τα ανατολικά προσήνεμα, το Αιγαίο αλλά και τη Πελοπόννησο. Από τη Πέμπτη τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και να περιορίζονται στις πολύ ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας Καθαρά Δευτέρα -Τετάρτη 7-9/3/2011

Αναλυτικότερα:

Καθαρά Δευτέρα 7-3-2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει και θα εστιάζεται τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη με πυκνές χιονοπτώσεις καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ θα υπάρχει και χιονόστρωση. Γρήγορα προς τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες έντονες χιονοπτώσεις κατά μήκος όλης της Θεσσαλίας ενώ χιονοπτώσεις θα έχουμε και στη δυτική Μακεδονία -Ήπειρο. Τις μεσημβρινές ώρες έντονες χιονοπτώσεις θα έχουμε σε όλη την Στερεά Ελλάδα-Εύβοια αλλά και στη Πελοπόννησο όπου στα παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθεί και χαλάζι-χιονοχάλαζο. Τις νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Πελοπόννησο-την Στερεά Ελλάδα-Εύβοια και συγκεκριμένα στους νομούς Μαγνησίας,Ευρυτανίας-Φθιώτιδας,Βοιωτίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Αχαΐας και Αττικής. Επιπλέον τις πρωινές ώρες όπου θα έχουμε τις χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα στις υπόλοιπες ανατολικές προσήνεμες περιοχές θα έχουμε βροχές μέτριας έντασης και χιόνια στα ορεινά αρχικά. Με το ίδιο σκηνικό θα ξεκινήσει ο καιρός στη Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6-7 μποφόρ και στο βορειοανατολικό Αιγαίο 7-8 μποφόρ και τοπικά 9-10. Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση από βορρά προς νότο.

Τρίτη-Τετάρτη 8-9-3-2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει και πάλι με κακοκαιρία και έντονες χιονοπτώσεις σε Στερεά Ελλάδα-Θεσσαλία, Εύβοια και Πελοπόννησο ωστόσο θα έχουμε και διαλείμματα των χιονοπτώσεων τις μεσημβρινές ώρες με πιο ήπια φαινόμενα. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ισχυρό παγετό. Ολικός παγετός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες της Τρίτης και μέχρι τη Τετάρτη ο κύριος όγκος των φαινομένων θα είναι στην ανατολική&κεντρική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά -Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Συγκεκριμένα θα έχουμε έντονες χιονοπτώσεις σε αυτές τις περιοχές συνοδευόμενες από ηλεκτρικές εκκενώσεις καθώς και ρυπαίους ανέμους. Σε πολλές περιοχές ακόμα και πεδινές-παραθαλάσσιες θα παρατηρηθεί και χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6-7 μποφόρ και τοπικά 8-9. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, ολικός παγετός σε πολλές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Παρακάτω παρατίθεται ο χάρτης χιονόστρωσης με τα εκτιμώμενα ύψη χιονιού στην Αττική στο σύνολο της επερχόμενης κακοκαιρίας:

Thumbnail image

Επιμέλεια άρθρου: Καραβίας Ιάσων (Jason)

Επιμέλεια χάρτη: Γιαλαμάς Γιάννης (weerman)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: