Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι ψευδείς αναφορές έφεραν την πυρηνική καταστροφή – πολύ σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση λέει η ΙΑΕΑ


Η καταστροφή που ξεδιπλώθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα ακολουθεί δεκαετίες ψευδών αναφορών ασφάλειας, θανάσιμα ατυχήματα και υποτίμηση του σεισμικού κινδύνου στη βιομηχανία ατομικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η καταστροφή που προκλήθηκε από το σεισμό των 9 ρίχτερ της περασμένης εβδομάδας, έρχεται λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά από το σεισμό των 6,8 ρίχτερ που προκάλεσε το κλείσιμο της μεγαλύτερης μονάδας ατομικής ενέργειας στο κόσμο που διαχειριζόταν επίσης η Tokyo Electric Power Co.
Το 2002 και το 2007, αποκαλύψεις ότι η δημόσια υπηρεσία φαλκίδευσε τα αρχεία επισκευής, οδήγησαν στην παραίτηση του επικεφαλή και προέδρου της εταιρείας και σε κλείσιμο των 17 αντιδραστήρων της μονάδας για διάστημα τριών εβδομάδων.
Πυρηνικοί μηχανικοί και ακαδημαϊκοί οι οποίοι έχουν εργαστεί στη βιομηχανία ατομικής ενέργειας της Ιαπωνίας, κάνουν λόγο για ιστορία ατυχημάτων, ψευδή στοιχεία στις αναφορές και απραξία εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας, για σχεδόν ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο.

«Πολύ σοβαρή, αλλά σταθερή» η κατάσταση

Πολύ σοβαρές παραμένουν οι συνθήκες στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, ωστόσο, δεν επιδεινώνονται σημαντικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Η κατάσταση στους αντιδραστήρες στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι παραμένει πολύ σοβαρή, όμως μετά από την τελευταία ενημέρωση στον Τύπο, δεν επιδεινώθηκε κατά τρόπο σημαντικό», ανέφερε ο Αντριου Γκράχαμ, ανώτερος υπάλληλος της ΙΑΕΑ.

Πρόσθεσε δε ότι «η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1, 2, 3 αυτής της μονάδας φαίνεται να παραμένει αρκετά σταθερή».

«Αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες ατμού, άρα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι το νερό, που ρίπτεται συνεχώς, έφθασε και στη δεξαμενή τοποθέτησης του αναλωθέντος καυσίμου», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάχη με το χρόνο

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές στη Φουκουσίμα προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης. Από χθες έχουν αρχίσει οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού.

Εν τω μεταξύ στο επίπεδο 5 από 4 της επταβάθμιας κλίμακας ανέβασε τη σοβαρότητα του πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί η Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Παρ’ όλο που αρχικά εξετάστηκε η διακοπή της επιχείρησης, ώστε να προστατευθούν τα πληρώματά τους από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία, τα ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού τελικά παρέμειναν ρίχνοντας ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου στη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3 που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο χώρο του εργοστασίου παραμένουν την ίδια ώρα περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν ενδεχόμενη έκρηξη στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού. Ήδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, το οποίο τις επόμενες ώρες θα αρχίσει στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων

Επίσης, θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.

Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης.

Περισσότεροι από 16.600 νεκροί και αγνοούμενοι

Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία. Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια. Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
Πηγή:http://blog.physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: