Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει τον καιρό της Ευρώπης


Σύμφωνα με νέα έρευνα διατυπώνεται η σύνδεση της ηλιακή δραστηριότητας και του αντίκτυπου που έχει στο jet stream.

Ευχηθείτε για χειμώνες σαν το φετινό στην Βόρεια Ευρώπη λένε οι επιστήμονες . Παγωμένες συνθήκες όπως αυτές μπορούν να συμβαίνει πιο συχνά πλέον: Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να δούμε πτώσεις θερμοκρασιών που τελευταία φορά παρατηρήθηκαν στο τέλος του 17ου Αιώνα, μία εποχή γνωστή ως Μινι εποχή παγετώνων. Αυτό είναι και το μήνυμα αυτής της νέα έρευνας η οποία πλέον συνδέει την ηλιακή ακτινοβολία με τις χειμερινές θερμοκρασίες στην Βόρεια Ευρώπη.

Η έρευνα βρήκε ότι η χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα προκαλεί την δημιουργία γιγάντιων συστροφών μέσα στο jet stream. Αυτές οι συστροφές μπορούν μπλοκάρουν ζεστούς δυτικούς ανέμους από το να φτάσουν στην Ευρώπη , ενώ παράλληλα αφήνουν να εισέλθουν ψυχροί άνεμοι από την Σιβηρία.

Όταν συμβαίνει αυτό το χειμώνα μεγάλο ποσοστό της Ευρωπαϊκής ηπείρου παγώνει . Βέβαια αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και σε άλλα σημεία του πλανήτη , τι ακριβώς και που όμως δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν μας και την αντίστροφη περίπτωση της αύξησης της ηλιακής δραστηριότητας η οποία μπορεί και να έχει αντίστροφα αποτελέσματα , όπως υπερβολική θέρμανση.

ΠΗΓΗ: http://www.heatisonline.org ,http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: