Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στις φλόγες μεγάλο μέρος της Βρετανίας


Εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία εναντίον των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε δάση και σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας που σημειώθηκε στη χώρα τον Απρίλιο. Την - ούτως ή άλλως - ασυνήθιστη κατάσταση επιδεινώνουν και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Βρετανία, η οποία είναι γνωστή για το εξαιρετικά υγρό της κλίμα.

Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Σκωτία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου εκατοντάδες εκτάρια περιοχών με χαμηλή βλάστηση έχουν καεί, ενώ πυροσβέστες εκλήθησαν ακόμη και στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν σήμερα ασυνήθιστες για τη Βρετανία εικόνες που δείχνουν μεγάλες περιοχές καλυμμένες από καπνό και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Τον Απρίλιο έπληξε τη χώρα πρωτοφανές κύμα ζέστης, με τις θερμοκρασίες να είναι συχνά τρεις με πέντε βαθμούς πάνω από το κανονικό για την εποχή. Έπειτα από τον Μάρτιο, που ήταν ήδη ξηρός, μόλις το 21% των αναμενόμενων για την εποχή βροχών έπεσε τον περασμένο μήνα στην Αγγλία και την Ουαλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο ζεστό Απρίλιο εδώ και 350 χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας δεν αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις πριν από το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική και Ανατολική Αγγλία.

Περίπου 150 πυροσβέστες εστάλησαν χθες στην κομητεία του Μπέρκσαϊρ, στη Νότια Αγγλία, για να σβήσουν πολλές εστίες πυρκαγιάς, ενώ άλλες δυνάμεις τους προσπαθούσαν να περιορίσουν τις πυρκαγιές στο Λάνκασαϊρ, στη Βορειοδυτική Αγγλία.

Στα Χάιλαντς της Σκωτίας δύο δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο εξακολουθούν να μαίνονται. Στη Βόρεια Ιρλανδία εκατοντάδες εκτάρια έγιναν στάχτη, ενώ οι φλόγες απείλησαν κατοικίες και κοπάδια ζώων κτηνοτροφίας στις κομητείες Ντάουν, Άρμα και Τάιρον. Στο μεταξύ, έρευνες έχει ξεκινήσει η αστυνομία μετά τις μαρτυρίες κατοίκων, ότι είδαν έναν άνδρα που κρατούσε ένα μπουκάλι με βενζίνη κοντά σε ένα από τα δάση και δύο νεαρούς που έβαζαν φωτιές.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: