Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΗΠΑ: «Καμία σχέση» μεταξύ ανεμοστρόβιλων και κλιματικής αλλαγής


Η περίοδος των ανεμοστρόβιλων που άρχισε πριν από τρεις εβδομάδες, χαρακτηρίζεται η χειρότερη και οπωσδήποτε η πλέον αιματηρή από το 1953, μετά από την «επέλαση» στο Τζόπλιν του Μιζούρι, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Είναι όμως έτσι; Όχι, σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική αρχή.

«Δεν βλέπουμε καμία σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών παγκοσμίως ή στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συχνότητας των ανεμοστρόβιλων», δήλωσε ο Χάρολντ Μπρουκς, ερευνητής μετεωρολόγος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Ο Μπρουκς υποστηρίζει ότι δεν έχει αυξηθεί ούτε η συχνότητα ούτε το μέγεθός των ανεμοστρόβιλων, παρά μόνο ένας κατόρθωσε να κόψει στα δύο ένα κομμάτι γης μήκους δέκα χιλιομέτρων.

«Για να σκοτωθούν άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον ένας ανεμοστρόβιλος και δεύτερον άνθρωποι στο σωστό ή στο λάθος μέρος», λέει ο Μπρουκς. «Η μεγαλύτερη δημογραφική αλλαγή που πιθανότατα επηρέασε την έκβαση των πραγμάτων είναι ότι το ποσοστό τροχοκινούμενων σπιτιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών».

Ο Μπρουκς δεν είναι εξάλλου ο μόνος που διατυπώνει τη συγκεκριμένη άποψη. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην ένταση της κατανομής [αυτών των καιρικών φαινομένων] από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1990». Οι συντάκτες της έκθεσης ωστόσο αφήνουν ένα περιθώριο διαφοροποίησης της κατάστασης από το 2000 και έπειτα.

Στις ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης λόγω κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε προ ημερών και η ίδια η ΝΟΑΑ, επισημαίνοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κατορθώσει να συνδέσουμε κάποιο από τα βασικά αίτια των ανεμοστρόβιλων με την υπερθέρμανση του πλανήτη». Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, οι συντάκτες προσθέτουν ότι «ελλείψει διαπίστωσης αλλαγών, ο ισχυρισμός ότι [οι ανεμοστρόβιλοι] αποδίδονται στις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι προβληματικός, αν και δεν αποκλείεται μια μελλοντική αλλαγή να προκληθεί από την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου».

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της περιόδου των ανεμοστρόβιλων, στα τέλη Απριλίου, αναφέρθηκαν 312 ανεμοστρόβιλοι σε διάστημα 72 ωρών.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: