Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

«Θηλιά» οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ


Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δυο βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας, τις οποίες επικαλείται σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας, η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 συνέπεσε με μια αύξηση κατά 1,6 γιγατόνους των εκπομπών του CO2, το μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του CO2», τονίζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της Υπηρεσίας Φατίχ Μπιρόλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή και η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εκπομπές αυτές έφθασαν τους 30,6 γιγατόνους το 2010.

Ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί για τις χειρότερες συνέπειες εάν δε μειωθούν οι εκπομπές του CO2.

Βάσει εκτιμήσεων υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία ν' αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2100, αναφέρει η εφημερίδα, «τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις».
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: