Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στη σκιά της ηφαιστειακής τέφρας η βόρεια Ευρώπη


ΔΕΙΤΕ: Επηρεάζεται η εναέρια κυκλοφορία


Στη βόρεια Ευρώπη αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα τα περισσότερα προβλήματα από τη δραστηριότητα του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβετν που εξερράγη το Σάββατο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα του ηφαιστείου μειώνεται.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol αναφέρει ότι σήμερα η ηφαιστειακή τέφρα ενδέχεται να επηρεάσει κάποια μέρη της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας προκαλώντας μικρά προβλήματα στις πτήσεις.

Η γερμανική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο της Βρέμης από τις 06:00 ώρα Ελλάδας, ενώ μία ώρα αργότερα και από το αεροδρόμιο του Αμβούργου. Πιθανό είναι το κλείσιμο του αεροδρομίου του Βερολίνου γύρω στις 12:00 ώρα Ελλάδας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί το αεροδρόμιο του Ανόβερο.

Πάντως από την Ισλανδία οι ηφαιστειολόγοι έχουν καλά νέα για τις αεροπορικές εταιρείες καθώς λένε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται.

«Το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν», δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον.

Η τέφρα από το Γκρίμσβετν έχει δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα απ΄ότι η έκρηξη στο επίσης ισλανδικό ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ πέρυσι, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το εξαήμερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με την Eurocontrol σχεδόν 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες στην Ευρώπη λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Δείτε το βίντεο

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: