Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Μοιράζουν την «πίτα» της Αρκτικής


Συνάντηση στη σκιά της Κλιματικής Αλλαγής

Οι ηγέτες των κρατών της Αρκτικής θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη στη Γροιλανδία για να «χαρτογραφήσουν» τις μελλοντικές τους ενέργειες για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν διπλωματικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, η οποία διαχειρίζεται τις εξωτερικές υποθέσεις της Γροιλανδίας.

Επιπλέον, θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι των ιθαγενών Εσκιμώων της Αρκτικής, οι οποίοι είναι οι πλέον θιγόμενοι από το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ δήλωνε στο Reuters πως «στην Αρκτική διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα, αλλά η συνάντηση αποτελεί μια ευκαιρία να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Η επιταχυνόμενη αύξηση των θερμοκρασιών της Αρκτικής, στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων χιλιετιών, δημιουργεί νέα πεδία οικονομικής εκμετάλλευσης και εξορυκτικής δραστηριότητας.

Έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για δραστηριοποίηση στην τελευταία ανέγγιχτη περιοχή της Υφηλίου πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Royal Dutch Shell, η ConocoPhillips, η Exxon, η νορβηγική Statoil και η ρωσική Rosneft.

Παράλληλα, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα αλλάξει δραστικά τους δρόμους του θαλασσίου εμπορίου και θα διαφοροποιήσει το χάρτη της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Νουούκ θα μοιραστεί η “πίτα” των εξορυκτικών, εμπορικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην Αρκτική.

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν για τη θέσπιση κανόνων που θα διαφυλάξουν στο μέτρο του δυνατού τα οικοσυστήματα στην τελευταία “παρθένα” περιοχή του κόσμου.

Πηγή: econews.gr http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: