Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η στιβάδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική βρέθηκε να επουλώνεται μια δεκαετία νωρίτερα

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων του κλίματος που παρατηρούν την τρύπα που αναπτύχθηκε στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, είδαν ότι το χάσμα έχει αρχίσει να κλείσει. Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι η διαδικασία λαμβάνει χώρα μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι αρχικά οι επιστήμονες υπολόγιζαν να δουν.Ozone-Layer-Found-Healing-a-Decade-Earlier-2 Μελέτες που διεξήχθησαν 20 με 30 χρόνια πριν ανέφεραν τους χλωροφθοράνθρακες (CFC), ως την κύρια κατηγορία των ενώσεων που επηρεάζουν αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας, αναγκάζοντας τα μόρια του όζοντος να διασπώνται.

Χωρίς αυτά τα μόρια του όζοντος, θα έφτανε στην επιφάνεια της Γης περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος αλλά και για μεταλλάξεις του DNA. Οι ειδικοί γνώριζαν τότε ότι κάτι έπρεπε να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την άμβλυνση της κατάστασης αυτής.

Μετά από χρόνια δημοσιευμάτων και ερευνών, η διεθνής κοινότητα ανέλαβε δράση με την υπογραφή το 1986 του Πρωτόκολλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Αυτή η συμφωνία ανάγκασε τα κράτη να αντικαταστήσουν τους χλωροφθοράνθρακες με άλλες χημικές ουσίες, οπότε άρχισε η μείωση τους στην ατμόσφαιρα.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι τα θετικά αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή γύρω στο 2023. Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει. Τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ άρχισαν να δείχνουν κάποια αποτελέσματα στα τέλη του 1990.

Τώρα τελευταία υπάρχει μια σαφής ορατή τάση «επούλωσης» στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, λένε οι ερευνητές στην Αυστραλία. "Υπάρχει μια σταδιακή αύξηση μακροπρόθεσμα του στρώματος του όζοντος", λέει ο ειδικός στην ατμόσφαιρα Αυστραλός Murry Salby.

Παρά τον αισιόδοξο τόνο της νέας έρευνας, δεν έχουν πειστεί όλοι οι ειδικοί ότι τα συμπεράσματά του είναι απολύτως ακριβή. Οι τελευταίοι δεν αμφιβάλλουν ότι έχουν γίνει βελτιώσεις, αλλά αμφιβάλουν σχετικά με το χρονικό πλαίσιο που βάζει η μελέτη.

"Περιμένω την οζονόσφαιρα της Ανταρκτικής να αποκαθίσταται σιγά-σιγά, αλλά φανταζόμαστε ότι χρειαζόμαστε στοιχεία αρκετών ακόμα χρόνων για να το αποδείξουμε αυτό στατιστικά”, λέει ατμοσφαιρικός επιστήμονας Darryn Waugh στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU).

"Η απάντησή μου στην έρευνα είναι ελαφρώς επιφυλακτική. Είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός”, προσθέτει ο Paul Young, ο οποίος είναι ένας χημικός της ατμόσφαιρας στο Boulder του Κολοράντο.

Πηγή: Science News,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: