Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Το 2010 ισοφαρίζει το 2005 σε θερμοκρασίες


Η δεύτερη θερμότερη χρονιά από το τέλος του 19ου αιώνα


Το 2010 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το τέλος του 19ου αιώνα, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, που παρακολουθεί τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία της Γης ήταν περίπου 0,62 βαθμοί υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. «Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ως τα βάθη των ωκεανών ο κόσμος συνεχίζει να υπερθερμαίνεται», υπογραμμίζει η υπηρεσία. Πολλά εποχικά μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως το Ελ Νίνιο, επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι πάντως επισημαίνουν πως από μια σε βάθος ανάλυση των δεικτών προκύπτει ότι συνεχίζεται η ίδια τάση των τελευταίων πενήντα χρόνων, να αλλάζει δηλαδή το κλίμα του πλανήτη.

Η ετήσια αυτή έκθεση έγινε με τη συνεργασία 368 επιστημόνων σε 45 χώρες, οι οποίοι συγκέντρωσαν μετρήσεις και παρατηρήσεις των καιρικών φαινομένων, καθώς και άλλες πληροφορίες που συνδέονται με το κλίμα.

Οι πάγοι στην Αρκτική μειώνονται και η επιφάνεια που καλύπτουν πλέον έχει την τρίτη μικρότερη έκταση που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: