Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κίνα: Εκατομμύρια πλημμυροπαθείς, στα ύψη οι τιμές των τροφίμων


Σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους υπολογίζονται οι πληγέντες από τις θεωρούμενες ως χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου μισού αιώνα στην Κίνα. Οι καταρρακτώδεις βροχές στα ανατολικά της χώρας συνεχίζονται, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα δύο επαρχιών να βρίσκονται κάτω από τη στάθμη των υδάτων.

Τουλάχιστον 175 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 86 αγνοούνται, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί και εκφράζονται φόβοι για μεγάλη περιφερειακή αύξηση στις τιμές των τροφίμων, που θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τραγική ειρωνία: είχαν προηγηθεί μήνες ξηρασίας που κατέστρεψαν απέραντες αγροτικές εκτάσεις στην κεντρική και βόρεια Κίνα, αχρηστεύοντας τις σοδειές. Τώρα, υπολογίζεται ότι πάνω από 4 εκ. στρέμματα καλλιεργιών έχουν πλημμυρίσει και ήδη, σε κάποιες περιοχές, αναφέρονται αυξήσεις της τάξεως του 40% στις τιμές των πράσινων λαχανικών.

Στο δέλτα του ποταμού Γιανγκτζέ, στην επαρχία Ζετζιάνγκ, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει καταστροφές ύψους 650 εκ. ευρώ, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής λαχανικών κατά 20%. «Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες», εκτίμησε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Γεωργίας στην επαρχία Ζετζιάνγκ.

Προειδοποίηση ΟΗΕ, ΟΟΣΑ για τα τρόφιμα

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψαν ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν ακόμη και κατά 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και ο ΟΟΣΑ, εκτίμησαν στην έκθεσή τους ότι οι τιμές των σιτηρών θα σημειώσουν αύξηση 20%, ενώ του κρέατος - ιδιαίτερα των πουλερικών- έως και 30%.

«Ο κόσμος θα αναγκαστεί είτε να τρώει λιγότερο είτε να βρει άλλες πηγές εσόδων», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, εξηγώντας ότι κάθε περαιτέρω αύξηση στις τιμές των τροφίμων - που τον τελευταίο χρόνο ανέβηκαν κατά 40% - θα έχει «καταστροφικές» επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους απόρους.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: