Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Τάση του καιρού για τη συνέχεια... 26-27/6/2011


FSXX00T_36

Γεγονός αποτελεί η αλλαγή του καιρού από την έλευση του ψυχρού μετώπου από σήμερα Σάββατο το πρωί και από τα βόρεια-βορειοανατολικά μιας και είχαμε ενίσχυση των ανέμων, μεμονωμένες καταιγίδες ενώ σταδιακά υποχωρεί και η θερμοκρασία. Το νοτιοδυτικό άκρο του ψυχρού μετώπου της εκτεταμένης long wave trough κατέρχεται από τη κεντρική ηπειρωτική χώρα και σε λίγο θα περάσει το κατώφλι της ανατολικής και νότιας χώρας ενισχύοντας τους ανέμους σταδιακά οι οποίοι θα ενισχυθούν αρκετά μέσα στο ξημέρωμα ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Εντυπωσιακές καταιγίδες σημειώθηκαν στα βόρεια σύνορα μας με τη Ροδόπη αλλά και τα ορεινά της Μακεδονίας κυρίως προς τα σύνορα μας με τις γειτονικές χώρες μιας και η ταχύτατη έλευση του αυλώνα είχε αρκετά ανοδικά ρεύματα που ώθησαν στην δημιουργία καταιγίδων και μάλιστα συνοδευόμενων και από supercell που έφτασε μέχρι και τα βόρεια Βαλκάνια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καιρική εξέλιξη μιας και το τελείωμα της αποκομμένης trough φαίνεται να δημιουργεί χαμηλό στη Μαύρη θάλασσα δίνοντας αρκετές βροχές καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σημαντικά . Κάτι σχετικά σπάνιο για την εποχή αυτή η δημιουργία χαμηλών τέτοια εποχή ,ωστόσο φαίνεται ότι το χαμηλό αυτό θα έχει αρκετά ποσά θετικού στροβιλισμού ,ανοδικές κινήσεις ρευμάτων και θα συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους αλλά και αρκετό νερό στα βορειοανατολικά Βαλκάνια και γύρω από τη περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

euro1.48hr

Εδώ βλέπουμε τα λεγόμενα κύματα Rossby μέχρι που εκτείνονται από τη δημιουργία του χαμηλού το οποίο φαίνεται να παίζει το ρόλο του με την έννοια του εμποδισμού θερμότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας .Σίγουρα στη δυτική Ελλάδα θα υπάρξει μια άνοδος της θερμοκρασίας αλλά η επιρροή του χαμηλού θα είναι σημαντική στη περιοχή εκεί με αποτέλεσμα οι θερμότερες αέριες μάζες να μην καταφέρνουν να κινηθούν δυναμικά προς την ανατολική Μεσόγειο μιας και η διαταραχή εκεί θα στρογγυλοκαθήσει στη περιοχή της Μαύρης θάλασσας και θα απασχολήσει με έντονα φαινόμενα τις περιοχές αυτές.Έτσι ουσιαστικά η θερμή μάζα της Αφρικής θα περιοριστεί νοτιότερα μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού και θα επικρατήσει ο ψυχρός αεροχείμαρρος για την εποχή κάτι που δε μας συνηθίζει . Πάντα σε λάθος εποχή φαίνεται ότι έρχονται οι διαταραχές που έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις συνθήκες που διανύουμε αυτές τις μέρες. Μάλιστα δεν αποκλείεται προς το τέλος της άλλης βδομάδας και νέος αυλώνας να κατευθυνθεί προς αυτές τις περιοχές μιας και η ιστορία έχει δείξει οτι διαταραχές που εντοπίζονται στα ανατολικά Βαλκάνια και στη Μαύρη θάλασσα και ειδικά ένα χαμηλό σαν αυτό έχουν την ενέργεια παρόμοιες διαταραχές και πάλι να απασχολήσουν τις ίδιες περιοχές .

euro1.72hr

Έτσι στη χώρα μας το επόμενο διήμερο θα έχουμε ενισχυμένους βόρειους ανέμους στα πελάγη σχετικά δροσερότερες αέριες μάζες και κάποια μορφή αστάθειας στα ανατολικά και βόρεια της χώρας . Σταδιακά οι άνεμοι μέσα στη βδομάδα θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: