Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ανάλυση-Προοπτική καιρού Ελλάδας 28-29/6/2011



2088098503_6560622c78_z

Με δροσερό σκηνικό φαίνεται να κυλούν οι τελευταίες μέρες του μήνα με κυριαρχία βοριάδων στο Αιγαίο και μεμονωμένη αστάθεια στα ανατολικά και βόρεια. Ωστόσο σταδιακά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν μέσα στη βδομάδα και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ενώ στα δυτικά φαίνεται να είναι πιο έντονη η ζέστη σε αντίθεση με τα ανατολικά που οι βοριάδες θα έχουν το "πάνω χέρι" και έτσι η θερμοκρασία δεν θα καταφέρνει να ανεβεί σημαντικά . Ψύχρα τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί θα υπάρχει στα κεντρικά και βόρεια-βορειοανατολικά ορεινά της χώρας.

00SPCP03_012 24_500

Η οπισθοδρόμηση του χαμηλού στη Μαύρη θάλασσα είναι η αιτία που άλλαξε ο καιρός στη χώρα μας με ψυχρότερες διαθέσεις και ενίσχυση των βοριάδων στα πελάγη. Φαίνεται λοιπόν πως η επιμονή της διαταραχής αυτής εμποδίζει τις θερμές αέριες μάζες να κατευθυνθούν προς την ανατολική Μεσόγειο ωστόσο όσο πιο δυτικά στη χώρα μας είσαι αυτή τη βδομάδα τόσο η αίσθηση της ζέστης θα είναι εντονότερη.

30_500

Στα ανατολικά και βόρεια θα επικρατούν ψυχρότερες αέριες μάζες λόγω της οπισθόδρομησης του αιτίου από τη Μαύρη θάλασσα προς τα Βαλκάνια. Νέός αυλώνας φαίνεται να κινείται γρήγορα από τη δυτική&κεντρική Μεσόγειο και πάλι προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη που θα προκαλέσει νέα πτώση της θερμοκρασίας και αστάθεια με τη μορφή τοπικών καταιγίδων. Τη στιγμή που η Ελλάδα και τα βόρεια Βαλκάνια-ανατολική Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν ψυχρότερες θερμοκρασίες για την εποχή στη δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Ιβηρική χερσόνησο τα πράμματα είναι πολύ δύσκολα καθώς εκεί φαίνεται πως οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν τα όρια του καύσωνα ενώ εδώ και μέρες επικρατούν εκεί συνεχώς θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική μιας και η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων ευνοεί αυτή τη ροή των ατμοσφαιρικών διαταραχών (αυλώνων) προς την νοτιοανατολική Ευρώπη σε αντίθεση με το νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης .

Ταυτόχρονα φαίνεται αν και νωρίς ακόμα ένα κομμάτι αυτού του αυλώνα να αποκοπεί στις αρχές του νέου μήνα και μια νέα ψυρή λίμνη να απασχολήσει το καιρό της χώρας προξενώντας και πάλι συνθήκες αστάθειας σε μεγάλο κομμάτι της χώρας.

Recm1201

Αυτή τη βδομάδα τα φαινόμενα αστάθειας θα είναι υπαρκτά αλλά θα έχουν τοπικό χαρακτήρα,μικρή διάρκεια και θα είναι και σε μεμονωμένες περιοχές.

Αναλυτικότερα:

Τρίτη 28/6/2011:

Σχετικά καλός θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα αύριο με σχετικά καλή διαύγεια και ορατότητα ενώ στα δυτικά ο καιρός θα είναι πιο ζεστός από οτι στην ανατολική και βόρεια χώρα.

Μέσα στην ημέρα θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις στη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου ,στα ορεινά της Μακεδονίας-Θράκης μέχρι και το ύψος της Εύβοιας τα οποία θα πυκνώνουν κατά διαστήματα αρκετά και ενδέχεται να εκδηλωθούν μπόρες στα ορεινά της Μακεδονίας-Θράκης .Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται (υπάρχει μικρή πιθανότητα)να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο ενώ και στο εσωτερικό του δυτικού ηπειρωτικού κορμού της Πίνδου εκεί όπου ο βοριάς δρα ως καταβάτης και έρχεται σε σύγκρουση με τις θερμότερες αέριες μάζες που θα επικρατούν στη δυτική χώρα.Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις όπου στην ανατολική Θεσσαλία(Πήλιο) μέχρι και την Εύβοια ίσως να πυκνώνουν κατά δυαστήματα αρκετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά.

Τετάρτη 29/6/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ καλός με ηλιοφάνεια και καλή διαύγεια και ορατότητα ωστόσο τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες η και σποραδικές καταιγίδες στη κεντρική&δυτική&ανατολική Μακεδονία στα ορεινότερα τμήματα στα ορεινά της Ροδόπης καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου.Πιθανόν κάποιες μπόρες να σημειωθούν και στα ορεινά των νησιών(Σαμοθράκης και Λήμνου) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που θα πυκνώνουν αυτές τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: