Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Με ψυχρό μοτίβο θα μας αποχαιρετήσει ο Ιούνιος...Προοπτική καιρού Ελλάδας



Γεγονός είναι ότι ο Ιούνιος φτάνει προς το τέλος τους και φαίνεται να μην έχει διαθέσεις για αρκετή ζέστη και καλοκαιρινές συνθήκες. Αυτή τη βδομάδα είχαμε κυριαρχία του μελτεμιού στο μεγαλύτερο μέρος κυρίως της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής&νησιωτικής χώρας εν αντιθέσει με τη δυτική χώρα όπου εκεί είχε περισσότερη ζέστη καθώς εκεί προϋπήρξαν θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική σε συνδυασμό με το μελτέμι που δεν κατάφερε να κυριαρχήσει τόσο στα δυτικά. Στη συνέχεια φαίνεται πως σταδιακά το μελτέμι θα εξασθενήσει λίγο αλλά θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχο στο Αιγαίο ενώ στη δυτική χώρα και το Ιόνιο φαίνεται πως θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι και το Σάββατο όπου σταδιακά θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά ο υδράργυρος . Ωστόσο θα υπάρξει μικρή άνοδο και στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα αλλά το μελτέμι θα είναι κυρίαρχος παράγοντας κατά της ζέστης μιας και η αίσθηση αυτής δεν θα είναι έντονη.

Φαίνεται όμως πως από το Σαββατοκύριακο θα έχουμε σταδιακή αλλαγή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους ενισχυμένους ανέμους ,τη σημαντική πτώση της θερμοκρασία σε όλη τη χώρα και πιο πολύ στη βόρεια Ελλάδα όπου εκεί η διαφορά θα είναι μεγάλη. Βροχές και καταιγίδες θα έχουμε στα κεντρικά και βόρεια&βορειοανατολικά της χώρας τις απογευματινές και βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τη Κυριακή. Ωστόσο θα έχουμε και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνεια στα ανατολικά και νότια αλλά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί.

63_500

00SWND03_066_copy>>Οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Ιόνιο καθώς πλησιάζει η long wave trough που σηματοδοτεί την αλλαγή του καιρού(κύριο χαρακτηριστικό οι ενισχυμένοι άνεμοι) και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Αιτία της ατμοσφαιρικής διαταραχής θα είναι η αποκομμένη long wave trough που θα φτάσει στα Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα και ενδέχεται την άλλη βδομάδα να δημιουργηθεί και βαρομετρικό χαμηλό στη περιοχή της Μαύρης θάλασσας το οποίο θα προκαλέσει σοβαρή αλλαγή του καιρού εκεί καθώς το μελτέμι που έπνεε αυτή τη βδομάδα εκεί θα υποχωρήσει ανατολικότερα καθώς φαίνεται ότι ο αποκομμένος αυλώνας συνοδευόμενος από εκτεταμένο ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί ταχύτητα και θα συναντήσει τις θερμές αέριες μάζες που επικράτησαν στην νοτιοανατολική Τουρκία. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του χαμηλού στη περιοχής της Μαύρης θάλασσας και θα μας απασχολήσει αρκετά καθώς ενδέχεται να απομακρύνει τις σχετικά θερμές αέριες μάζες για την εποχή. Αν συμβεί αυτό η εκτεταμένη θερμή μάζα από της δυτικής Αφρικής θα οδηγηθεί προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη ανεβάζοντας εντυπωσιακά τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές αγγίζοντας τα όρια του καύσωνα. Εν αντιθέσει με τα βόρεια Βαλκάνια τη χώρα μας και τη περιοχής της Μαύρης θάλασσας θα επικρατήσουν ψυχρότερες αέριες μάζες για την εποχή ενισχυμένους ανέμους ενώ θα έχουμε και έντονη αστάθεια στις περιοχές των Βαλκανίων.

00SPCP03_090

00SWND03_087

Μάλιστα φαίνεται οτι αυτή η αλλαγή από το Σαββατοκύριακο δηλαδή ο αποκομμένος αυλώνας φαίνεται να συνοδεύεται και από μια αρκετά ψυχρή μάζα η οποία φαίνεται να φτάνει μέχρι και τα βόρεια σύνορα της χώρα μας ενώ το συνοδευόμενο ψυχρό μέτωπο της διαταραχής αυτής θα είναι υπαίτιο για την αστάθεια του Σαββάτου-Κυριακής στην Μακεδονία-Θράκη ,το βορειοανατολικό Αιγαίο αλλά και της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία έτσι θα σημειώσει μεγάλη πτώση στη χώρα μας ενώ στα Βαλκάνια θα είναι αρκετά ασυνήθιστη για την εποχή .Ωστόσο θα συνοδευτεί από αυξημένη αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια μέχρι και τη Μαύρη θάλασσα με βροχές και καταιγίδες. Η συνέχεια θα έχει αρκετό ενδιαφέρον για τη μετέπειτα εξέλιξη του καιρού που θα αναλύσουμε σε νεότερο άρθρο.

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού φαίνεται να φτάνει στο τέλος του και από οτι φάνηκε δεν είναι διατεθειμένος να μας ωθήσει προς ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: