Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο ΚΑΛΧΑΣ προβλέπει και διαχειρίζεται δασικές πυρκαγιές


Στο ευρύτερο πλαίσιο της δασικής του πολιτικής και κατά την υλοποίηση δράσεων για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-ΚΑΛΧΑΣ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διοργανώνει ημερίδα για την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης για την αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών.

H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 στις 10.30 π.μ., στο Κέντρο Πληροφόρησης για τον Γράμμο, στο Νεστόριο.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι δράσεις του πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιούνται στον ορεινό όγκο του Γράμμου αλλά και ειδικά θέματα σχετικά με το Γράμμο, όπως η χαρτογράφηση της βλάστησής του, ο προσδιορισμός των σημείων ανάφλεξής του, η ανάπτυξη μετεωρολογικών σταθμών και το σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.

Ένα ακόμη άξιο λόγου σημείο του προγράμματος είναι ότι πιλοτικά υλοποιούνται οι ίδιες δράσεις και στο όρος Τρόοδος της Κύπρου όπως επίσης και η πρωτοτυπία του αφού, σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα πρόβλεψης εκδήλωσης πυρκαγιών, το συγκεκριμένο εστιάζει στη σωστή διαχείριση της πυρκαγιάς, από τη στιγμή που αυτή θα ξεσπάσει. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Πίνδος αποτελεί τον «θερμοστάτη» της Ελλάδας, μολονότι δεν γειτνιάζει με αστικές περιοχές. Καθώς τα δάση της είναι εν πολλοίς ανέπαφα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξισορρόπηση των κλιματολογικών συνθηκών. Η προστασία, βέβαια, των δασών της Πίνδου δεν ωφελεί μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα ζώα: στο βουνό φιλοξενούνται πολλά είδη σπάνιων πτηνών, όπως άλλωστε και η αρκούδα (Ursus arctos).

Το πρόγραμμα που φιλοδοξεί να θωρακίσει την οροσειρά της Πίνδου από τις συνέπειες των πυρκαγιών, συντονίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετέχουν ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η εταιρία Terra Nova καθώς η ΜΑΡΑΚ Electronics.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αντώνης Ρήγας, Υπεύθυνος Προγραμμάτων ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, 6957 834669 , Βάσω Πετρίδου, 2310 555920 / 6937 422537

Στο ακόλουθο link θα βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας: http://www.arcturos.gr/docs/prosklisi_grammos_.pdf
Πηγή:http://florinapost.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: