Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ολοκληρωτικές καταστροφές σε Μαγνησία και Σποράδες


Οι άνεμοι έπληξαν δενδροκαλλιέργειες και κηπευτικά


Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες, αλλά τα κηπευτικά στη Μαγνησία και τις Σποράδες από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του το κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας-Σποράδων, στα δαμάσκηνα στις πρώιμες ποικιλίες η ζημιά είναι ολοκληρωτική, ενώ στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες η καρπόπτωση είναι γύρω στο 70% και παρατηρείται μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας.

Στα κορόμηλα η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς όπως και στα αχλάδια στις ποικιλίες κόσια και κρυστάλλια. Στα ροδάκινα στην ποικιλία λεμονάτα παρατηρείται πτώση κατά 70% και με υποβάθμιση της ποιότητας. Στα κεράσια στις ορεινές περιοχές της Ζαγοράς, Αγίου Λαυρεντίου, Αγίου Βλασίου και Δράκειας η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Στα υπαίθρια κηπευτικά η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί, ενώ θα καθυστερήσει η παραγωγή, επομένως έχει χαθεί η καλή εμπορική περίοδος.

Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Αλεξόπουλος απέστειλε έγγραφο με τις καταγεγραμμένες ζημιές προς το γραφείο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα αλλά και στον Πρόεδρο του Οργανισμού στην Αθήνα κ. Θεόδωρο Σαρρή. Όπως αναφέρει «υφίσταται ανάγκη άμεσης καταγραφής της πληγείσας ή καταστραφείσας παραγωγής, πριν προχωρήσουν οι διεργασίες σήψης. Έχοντας υπόψη την απεργία του προσωπικού του ΕΛΓΑ, παρακαλούμε να επιληφθείτε για την άμεση αποστολή του αρμόδιου επόπτη ή ειδικού κλιμακίου γεωπόνων εκτιμητών προς εξατομίκευση της ζημιάς κατά παραγωγό».
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: