Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ολική επαναφορά του καλοκαιριού,έρχονται ζέστες και μελτέμια,περιληπτική περιγραφή καιρού έως του Αγ. Πνεύματος 2013

To μικρό φθινοπωράκι,στα μέσα του Ιούνη μας απασχολεί εδώ και 2 ημέρες,και μας έχει δώσει μια πολύ δροσερή αίσθηση.και μάλιστα διάθεση ότι το καλοκαίρι καταζητείται!Αιτία η ψυχρή ανώτερη λίμνη όπως σας είχαμε αναλύσει στο πιο πρόσφατο άρθρο  Link .  
Αρχικώς διαφαίνονταν ότι η ψυχρή λίμνη θα ξεψυχούσε αργά και ότι το ρίτζ θα ανηφόριζε βορειότερα μας,αφήνοντας την λίμνη να αργοπεθαίνει στο Αιγαίο και στην δυτική Τουρκία.Τελικά τα τελευταία δεδομένα δείχνουν το εκτενές ridge που σας είχαμε προαναγγείλει στο πρ.άρθρο,να απλώνεται ταχύτερα και μάλιστα και στην χώρα μας,σπρώχνοντας την λίμνη πιο γρήγορα ανατολικά και διαλύοντας την. Έτσι από το Σάββατο ταχέως ο καιρός στην χώρα μας θα βελτιώνεται και θα πάμε διαρκώς σε θερμότερες συνθήκες ,κυρίως από την Δευτέρα και μετά.
Οπότε το καλοκαίρι ουσιαστικά ξεκινάει από την Κυριακή ,και όπως δείχνει για ένα μεγάλο διάστημα θα πάμε σε σχεδόν πλήρη απουσία φαινομένων ,θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα και καθημερινά 35-36οC με πιθανή εκ νέου άνοδο μεσοβδόμαδα ,φτάνοντας ο υδράργυρος σε δυτικά ηπειρωτικά κοντά στους 37-38οC. Eεπίσης διακρίνεται και έξαρση του θερμικού χαμηλού της μέσης ανατολής και δυτικότερα προς την γειτονική μας Τουρκία ,με το πέρασμα της εξασθενισμένης ψυχρής λίμνης.Οπότε αναμένεται για πρώτη φορά φέτος ουσιαστικά να εμφανιστεί το μελτέμι στην χώρα μας διατηρώντας την θερμοκρασία στο Αιγαίο και στις ανατολικές ακτές σε φυσιολογικά επίπεδα,αντιθέτως όπου δεν φυσάει μελτέμι ή όπου λειτουργεί ως καταβάτης,η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Οπότε οι επόμενες ημέρες ενδεικνύονται για τις πρώτες βουτιές και για τους πιο άτολμους στα σχετικά ψυχρά νερά αυτήν την εποχή.
Επίσης όπως όλα δείχνουν το επόμενο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος όπως σας είχαμε προαναγγείλει από την Δευτέρα θα είναι ζεστό και ηλιόλουστο και θα ενδεικνύεται για παραθεριστικούς προορισμούς.
Eπιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: