Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία

Απειλείται το κέντρο της Πράγας από τα πλημμυρισμένα ποτάμια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, καθώς τα ποτάμια που έχουν πλημμυρίσει από τις συνεχείς βροχοπτώσεις απειλούν το ιστορικό κέντρο της Πράγας και πολλές πεδινές περιοχές έχουν εκκενωθεί.

Οι αρχές της πρωτεύουσας περιόρισαν τις δημόσιες μεταφορές, ενώ είχε προγραμματιστεί το κλείσιμο υπόγειων σταθμών στο κέντρο της πόλης εξαιτίας των πλημμυρών. Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το ανατολικό τμήμα της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο Νέτσας δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 300 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες ως οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι 2.000 επιπλέον στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στο στήσιμο προσωρινών αναχωμάτων στην Πράγα και άλλες πληγείσες περιοχές. «Η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης 1,3 δις κορώνων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εξαιτίας των πλημμυρών δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί αγνοούνται. Ένα νοσοκομείο στην Πράγα καθώς και τμήματα του Ζωολογικού Κήπου της πόλης εκκενώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: