Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πλημμύρες πλήττουν την Ισπανία


Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Ισπανία προκειμένου, για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, που τροφοδοτούνται διαρκώς από τις συνεχείς βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει άνοδο της στάθμης των υδάτων σε πολλούς ποταμούς.

Στα ισπανικά εδάφη, μεγάλες απορροές λάσπης ξεχείλισαν τις όχθες των ποταμών στην Βαλ ντ’ Αράν, στα κράσπεδα των Πυρηναίων στην μεθόριο με τη Γαλλία, φθάνοντας έως τα πρόθυρα πολλών κοινοτήτων, σύμφωνα με τις εικόνες που προβάλλονται στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αρχές της Καταλονίας, 260 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Βαλ ντ’ Αράν, μία κοιλάδα που περιστοιχίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους. 



Η κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιοχής της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα πως κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση «συναγερμού» εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν στη Βαλ ντ’ Αράν από την υπερχείλιση πολλών ποταμών.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των φαινομένων, καθώς οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχισθούν αμείωτες κατά τη διάρκεια της νύκτας.



Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για ραγδαίες βροχοπτώσεις σε όλη την βορειοανατολική επικράτεια της χώρας, που σε συνδυασμό με την τήξη των πάγων στα Πυρηναία, δημιουργούν κινδύνους για νέες υπερχειλίσεις λάσπης στην Καταλονία, την Αραγονία και τη Ναβάρα, επίσης παραμεθόριες στη Γαλλία Αυτόνομες Περιοχές.



Στην Αραγονία υπερχείλισε ο ποταμός Εσέρα στην περιοχή της Ουέσκα, καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων στις κοινότητες Καστεχόν και Μπενάσκε, ενώ πολλές οδοί αποκόπηκαν.



Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Γαλλία, περίπου 200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωΐ από δύο κάμπινγκ, στην περιοχή Μπανιέρ-ντε-Λισόν και Σεν Μπεάν, στην Άνω Γκαρόν, εξαιτίας της ανόδου της υδατικής στάθμης των ποταμών, ανακοίνωσε το γραφείο του επάρχου.







Δεν υπάρχουν σχόλια: