Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σε συναγερμό η Ουγγαρία για πλημμύρες


Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να ανέβει η στάθμη των υδάτων του Δούναβη

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ στη Βουδαπέστη αναμένει η Ουγγαρία να ανέβει η στάθμη των υδάτων στο Δούναβη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η στάθμη του Δούναβη στην ουγγρική πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσει στα 8,85 μέτρα, δηλαδή 25 εκατοστά πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε ανέλθει το 2006.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα φράγματα ενισχύθηκαν κατά μήκος του ποταμού σε όλη την χώρα, ενώ στρατιώτες και εθελοντές συνεχίζουν τις εργασίες για την ενίσχυσή τους με σάκους με άμμο.

«Ο όγκος του νερού που έρχεται είναι εξαιρετικά τεράστιος, συνιστώντας πραγματικά μια απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά με μια καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι στο χειρότερο σενάριο αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χρειαστεί να απομακρυνθούν, κυρίως περίπου 55.000 από κατοικίες της εργατικής εστίας στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στην Γερμανία σε έντονη επαγρύπνηση για τον κίνδυνο από τις πλημμύρες βρίσκονται σήμερα οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της χώρας, την ώρα που στον νότο αρχίζει σιγά-σιγά η επισκευή των ζημιών που προκάλεσαν εκεί.

Στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, οι αρχές αναμένουν την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έλβα ως το Σαββατοκύριακο.

Χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων και άνθρωποι που ζουν κοντά στις όχθες του ποταμού κάνουν προετοιμασίες για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Σε ορισμένες περιοχές, ομάδες κατοίκων επαγρυπνούν και κάνουν περιπολίες εκ περιτροπής όλο το 24ωρο για να ελέγχουν αν τα φράγματα αντέχουν στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Την ίδια ώρα στην ανατολική Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει σήμερα σε κέντρα υποδοχής έκτακτης ανάγκης, για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη στην Βαυαρία και στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι πόλεις Μπίτερφελντ και Χάλη προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Η πανεπιστημιούπολη της Χάλης, στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, σχεδιάζει την απομάκρυνση έως και 30.000 ανθρώπων, ενώ ορισμένα τμήματα της παλιάς πόλης έχουν ήδη πλημμυρίσει.

Στην Αυστρία οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν σήμερα ότι το χειρότερο πέρασε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Την ίδια ώρα και η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί πλέον να πάρει μια ανάσα και να αρχίσει να κάνει μια αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες που έπλητταν για πέντε ημέρες την χώρα, με βασικό τίμημα την ζωή τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων σε αυτήν από τους συνολικά τουλάχιστον 12 στην κεντρική Ευρώπη.

Πέντε άνθρωποι εξακολουθούσαν σήμερα να αγνοούνται στην Τσεχία, ενώ 20.000 είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία. Εξάλλου χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πόσιμο νερό.

Επίσης σύμφωνα με την Τσεχική Ασφαλιστική Ένωση (CAP), τα μέλη της οποίας καλύπτουν το 98% της αγοράς, οι ζημιές από τις πλημμύρες αναμένεται να στοιχίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 7,5 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 291,523 εκατομμύρια ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: