Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ο Νοέμβριος εν δράσει! Σύνοψη ανάλυση απερχόμενης και επερχόμενης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

cumulus1
     Είναι αλήθεια ότι το απερχόμενο διάστημα καιρικά χαρακτηρίστηκε από αρκετό ενδιαφέρον. Μετά από το σύστημα της προηγούμενης Παρασκευής το οποίο προκάλεσε ραγδαίες βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα και εκτεταμένες πλημμύρες στα δυτικά προάστια των Αθηνών, κυριάρχησε το βόρειο ρεύμα καθιστώντας το καιρικό σκηνικό νεφελώδες και ψυχρό δίνοντας έτσι μια καθαρά χειμερινή νότα στην καθημερινότητά μας.
   Φαίνεται πάντως ότι το φετινό Φθινόπωρο δεν σκοπεύει να μας αφήσει να πλήξουμε. Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα από την Παρασκευή θα έχει ως βασικό αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο κομμάτι της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
     Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται το χαμηλό που επηρέασε τη χώρα την προηγούμενη Παρασκευή, το οποίο δεν είναι παρά μία από τις απολήξεις-βαρομετρικά χαμηλά του τυφώνα Gonzalo που επηρέασε μεγάλο κομμάτι της υφηλίου με καταστροφικές σε αρκετές περιπτώσεις συνέπειες. Το πρωτεύον χαμηλό μας επηρεάζει από τα νοτιοδυτικά και κινείται βορειοανατολικά. Δευτερεύον όμως χαμηλό δημιουργείται στα ανοιχτά του Ιονίου και κινείται αργά ανατολικά. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συστήματος, η ακριβής θέση και η τροχιά του χαμηλού καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες των θαλασσών μας συνέτειναν στην εκδήλωση ιδιαίτερα ισχυρών φαινομένων. Χαρακτηριστική περίπτωση τα δυτικά προάστια των Αθηνών, περιοχές που επλήγησαν κατά τρόπο βάναυσο από την κακοκαιρία.
eik1
    Μετά το πέρασμα της ανωτέρω αναφερθείσας κακοκαιρίας και με το πέρασμα του χαμηλού ανατολικά είχαμε ψυχρή εισβολή στη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό το κρύο για την εποχή(εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως σε ορεινές περιοχές) και τα φαινόμενα στις περιοχές που είναι ανοιχτές στο ΒΒΑ ρεύμα όπως είθισται να συμβαίνει σε τέτοιου τύπου διαταραχές. Χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και λιγότερο της Κεντρικής χώρας. Το μοτίβο αυτό του καιρού-σταδιακά ατονούν-διήρκεσε ως και τις τελευταίες μέρες, με αρκετή δηλαδή ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί και γενικά νεφελώδες σκηνικό απουσία ιδιαίτερης καιρικής δραστηριότητας ικανό όμως να μας θυμίζει ότι κοντοζυγώνει και ο Χειμώνας.
     Αναφορικά με τις επόμενες μέρες μέχρι και την Παρασκευή, αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας και τους ανέμους να στρέφονται σταδιακά σε νότιας συνιστώσας. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν από την Τετάρτη και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Αρκετά διαφορετικό πάντως θα είναι το σκηνικό στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου αναμένεται κατάβαση αυλώνα με προέλευση από τη Βορειοδυτική Ευρώπη και αποδέκτη τη Δυτική-Νοτιοδυτική Ευρώπη με τις θερμοκρασίες σε όλες τις στάθμες της ατμόσφαιρας να παρουσιάζουν σημαντική πτώση μέχρι και τα βορειότερα τμήματα της Αφρικής που βρίσκονται νοτίως περιοχών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Τα ανωτέρω γραφόμενα καθίστανται ευδιάκριτα και στον παρακάτω χάρτη.
3a
   Στη συνέχεια όπως συνηθίζεται να γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μετωπογένεσης της Μεσογείου. Το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί αρχικά στα νοτιότερα της Μεσογείου-Βόρεια Αφρική-κόλπος της Σύρτης και να κινηθεί βορειοανατολικά αλλάζοντας άρδην τον καιρό της χώρας μας από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Οι χάρτες δείχνουν ξεκάθαρα την κίνηση της ανώτερης διαταραχής.
4a
anemos1

    Τέτοιες κακοκαιρίες στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνες για αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν ένα τέτοιο σύστημα εν δυνάμει επικίνδυνο είναι οι εξής:
A) Η κατάβαση-αυλώνας ως απόρροια του οποίου δημιουργείται το χαμηλό είναι εξαιρετικά ισχυρή και άρα το δημιουργηθέν μέτωπο δεν μπορεί παρά να είναι εκρηκτικό.
B) Τα υψηλά SST ( seasurfacetemperatures ) που επικρατούν ακόμη στη Μεσόγειο μπορούν να παράξουν ιδιαίτερα ισχυρές καταιγίδες με πολύ έντονα ηλεκτρικά, αρκετά επικίνδυνες.
Γ) Η πορεία-τροχιά του χαμηλού που θα δημιουργηθεί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Αττική. Από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, Κεντρικό Ιόνιο και ίσως πέρασμα μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.
Δ) Ο παράγοντας Σύρτη. Τα συστήματα σε αυτές τις περιπτώσεις περνώντας από τόσο ζεστές περιοχές πολλαπλασιάζουν σημαντικά τη συσσωρευμένη αστάθειά τους με αποτέλεσμα η συνολική τους ενέργεια-κινητική και δυναμική- να αυξάνεται επικίνδυνα. Επιπλέον, απόρροια αυτού είναι και το ιδιαίτερο χρώμα του ουρανού κατά την εκδήλωση των καταιγίδων( ταυτόχρονα καταιγίδες και σκόνη) ενώ τα συνεχή ηλεκτρικά ανά μερικά δευτερόλεπτα συσχετίζονται με την ενέργεια των συστημάτων που αναφέρθηκε παραπάνω.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όντως αναμένεται μια ιδιαίτερης φύσεως κακοκαιρία η οποία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.
   Μικρές λεπτομέρειες αναφορικά με την ακριβή θέση και τροχιά της ανώτερης διαταραχής είναι ικανές να μεταβάλλουν καθ’οιονδήποτε τρόπο την ένταση, την έκταση ή και τον ακριβή προσδιορισμό των περιοχών που θα επηρεαστούν. Επί παραδείγματι, ένα θεωρητικό πέρασμα του χαμηλού πολύ νότια(στη νοητή γραμμή της Κρήτης ή και νοτιότερα) μπορεί να μετατοπίσει και τα φαινόμενα νοτιότερα αφήνοντας ανεπηρέαστο μεγάλο κομμάτι της χώρας. Ένα τέτοιο σενάριο όμως συγκεντρώνει αρκετά μικρές πιθανότητες.  Βάσει της συντριπτικής πλειονότητας των στοιχείων, η κατάσταση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και για την Αττική κυρίως για το διάστημα από το απόγευμα της Παρασκευής ως το πρωί της Κυριακής. Νεότερα για αυτή τη διαταραχή θα δοθούν σε νέα κείμενα.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας - Για το Meteoclub.gr
Επιμέλεια: Τσούνης Κωνσταντίνος (kt)

Δεν υπάρχουν σχόλια: