Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Kακοκαιρία στην Ελλάδα προσεχώς

Πάλι κάτι αλλάζει στο καιρικό σκηνικό της χώρας καθώς αυτήν την εβδομάδα ναι μεν θα υπάρχει γενικά καλός καιρός ωστόσο προς το τέλος της εβδομάδας βαρομετρικό χαμηλό από το κόλπο της Σύρτης θα αλλάξει άρδην και πάλι το καιρικό σκηνικό με βροχές και ισχυρές καταιγίδες πρώτα στα δυτικά και μετά και στην υπόλοιπη χώρα.
Ωστόσο αυτήν την εβδομάδα δεν θα λείψουν οι νεφώσεις,οι πρωινές ομίχλες,η αυξημένη υγρασία αλλά και η σκόνη από την Αφρική κυρίως την Τετάρτη-Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο από την Τετάρτη και μετά.
skoni-afriki-570-800x533
Πιο αναλυτικά:
 
Γενικά καλός θα είναι ο καιρός την Δευτέρα και την Τρίτη με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές στο Αιγαίο,την Κρήτη και την Εύβοια. Νεφώσεις θα έχουμε και την Τρίτη στην δυτική Ελλάδα. Πρωινές ομίχλες αλλά και κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
xartis 2
Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι μουντός,θολός με αυξημένη υγρασία πρωινές ομίχλες ,πυκνή συννεφιά ,μεταφορά σκόνης από την Αφρική και κάποιες λασποψιχάλες ή λασποβροχές σχεδόν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.Ο συνδυασμός όλων αυτών θα έχει ως συνέπεια έναν αρκετά μαλακό-ζεστό καιρό επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς η υγρασία σε συνδυασμό με την σκόνη και τον νοτιά δημιουργεί ένα αρρωστημένο σκηνικό.

Η ουσιαστική αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από τα δυτικά την Παρασκευή και μέχρι το Σάββατο θα έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα με βροχές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι έντονες. Οι βροχές θα έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε άμμο οπότε καλό θα ήταν να μην πλύνετε τα αμάξια σας.
xartis 1
Η αιτία αυτή της αλλαγής ειναι το κατέβασμα του πολικού αεροχείμαρου στην δυτική Ευρώπη μέχρι και την δυτική Μεσόγειο καθώς θα δημιουργηθεί αυλώνας ο οποίος θα φτάσει μέχρι και την Αφρική. Στην συνέχεια θα γίνει αποκοπή του αυλώνα και θα δημιουργεί αποκομμένη ψυχρή λίμνη με οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που δείχνει να βαθαίνει επικίνδυνα στο κόλπο της Σύρτης.

Μεγάλο ρόλο όπως βλέπουμε στον χάρτη παίζει και ο εμποδιστής-ανιτκυκλώνας στην Τουρκία και στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ρωσία και τα ανατολικά Βαλκάνια που προσπαθεί να σπρώξει αντίθετα την όλη κυκλοφορία και να λειτουργήσει ως ασπίδα για την χώρα μας έτσι ώστε να μην κινηθεί ανατολικά το χαμηλό.
Ωστόσο η δύναμη του Ατλαντικού και έναν νέο βαρομετρικό χαμηλό στην Αγγλία σε επίπεδο τυφώνα και αυτό δείχνει να εκτοπίζει ελαφρώς ανατολικά την όλη κυκλοφορία και κατά συνέπεια και τον Αντικυκλώνα (αντίθετα από οτι δείχνει το βελάκι στον χάρτη).
Αρχικά αυτό θα έχει ως συνέπεια την έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική καθώς πηγαίνοντας το χαμηλό από την Αφρική προς την χώρα μας θα εκτοπίσει ολη την Σαχάρα προς τα πάνω μας. Στην συνέχεια μετά την σκόνη η ανατολικότερη ελαφρώς κίνηση του θα φέρει και οργανωμένα θερμά και συνεσφιγμένα μέτωπα που θα χαρακτηρίζονται από το πολύ νερό και τους εκρηκτικού δείκτες αστάθειας. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς δείχνει να βαθαίνει αρκετά ,να παραμένει στάσιμο(ίσως για λίγο οπισθοδρομήσει κιόλας) και να έχει αρκετά τροπικά χαρακτηριστικά.

Eπιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: