Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Το φαινόμενο των αστραπών της Βενεζουέλας

¨
Φέτος το φαινόμενο με τις αστραπές στη Βενεζουέλα, που έχει ονομαστεί Catatumbo Lightning, πήρε την έγκριση για να ενταχθεί στην έκδοση 2015 του ρεκόρ Γκίνες, εκθρονίζοντας την πόλη του Κονγκό Kifuka, ως τον τόπο με τους πιο πολλούς κεραυνούς στον κόσμο, αφού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ετησίως, οι κεραυνοί φτάνουν τους 250.
Τι είναι αυτό, όμως, που προκαλεί μια τέτοια ισχυρή καταιγίδα, που αναπτύσσεται στο ίδιο σημείο, μέχρι 300 νύχτες το χρόνο;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο Catatumbo Lightning στη Βενεζουέλα, που ονομάστηκε έτσι από ένα ποτάμι που καταλήγει στη λίμνη της περιοχής, είναι φυσιολογικό. Είναι αστραπές που απλά τυχαίνει να πέφτουν πολύ πιο συχνά και σε μεγαλύτερο βαθμό από οπουδήποτε αλλού, λόγω της τοπογραφίας και των ανέμων.
Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Μαρακαΐμπο περιβάλλεται από βουνά, που παγιδεύουν τους  ζεστούς άνεμοι που έρχονται από την Καραϊβική.
Αυτοί οι άνεμοι έρχονται σε σύγκρουση με τον δροσερό αέρα που προέρχεται από τις Άνδεις, αναγκάζοντάς τους, μέχρι να συμπυκνωθούν τα σύννεφα, να δημιουργούν κατά μέσο όρο 28 αστραπές ανά λεπτό, στην ευρεία περιοχή. Αυτή η έκρηξη ενέργειας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει όλες τις λάμπες φωτός στη Λατινική Αμερική.
Βιβλία ιστορίας δείχνουν ότι οι κεραυνοί έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Βενεζουέλας, βοηθώντας να ματαιωθούν τουλάχιστον δύο νυκτερινές επιδρομές της χώρας.
Η πρώτη απόπειρα ήταν το 1595, όταν το φως των κεραυνών αποκάλυψε τα πλοία της Αγγλίας με επικεφαλής τον Sir Francis Drake, κατά την αιφνιδιαστική επίθεσή τους σε Ισπανούς στρατιώτες στο Μαρακαΐμπο. Η άλλη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας το 1823, όταν το φως των κεραυνών πρόδωσε ένα ισπανικό στόλο που προσπαθούσε να γλιστρήσει στην ξηρά.
Δείτε το βίντεο:
ΠΗΓΗ http://www.enikos.gr/

1 σχόλιο:

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Φοβερό θέαμα!!!