Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

H τάση του καιρού μέχρι το τέλος του Νοέμβρη

Σιγά σιγά μας αποχαιρετάει το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάσει το διήμερο αυτό την χώρα μας καθώς εξασθενεί και κινείται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο.
 
Γρήγορα όμως ήδη από αύριο Κυριακή μπαίνει ο θερμός τομέας και το ανερχόμενο ridje που προηγείται από ένα άλλο βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία το οποίο κινείται ανατολικά βορειοανατολικά. 
 
Μετά από τον χειμωνιάτικο και ασταθή καιρό που είχαμε στην Ελλάδα, θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν ταχύτατα στην ανώτερη ατμόσφαιρα ήδη από την Κυριακή και θα συναντήσουν τις ψυχρότερες που βρίσκονται στην επιφάνεια από τις προηγούμενες μέρες. Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις έχουμε θερμά μέτωπα σε συνδυασμό με στροφή των ανέμων σε νότιους νοτιοδυτικούς που θα φέρουν βροχές και καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα μετά το πρόσκαιρο διάλειμμα που υπήρξε σήμερα όπου είχαμε και πρωινές ομίχλες στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
 
brack0
brack0a
 
safe image
Έτσι λοιπόν ήδη από αύριο Κυριακή η αλλαγή θα ξεκινήσει στα δυτικά με το οργανωμένο θερμό μέτωπο που θα δώσει ίσως περισσότερες βροχές από οτι είναι η αρχική εκτίμηση των μοντέλων ,ενώ είναι πιθανό να κινηθούν και πιο ανατολικά από οτι τα δείχνουν τώρα τα στοιχεία.
 
Την Δευτέρα θα ακολουθήσει ένα ψυχρό μέτωπο(δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα είναι ψυχρό ή trough) το οποίο θα δώσει και πάλι βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Έτσι θα πάει ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη όπου από εκεί και πέρα θα μπει μαίστρος ο καιρός θα καθαρίσει ,η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Πέμπτη και την Παρασκευή πρώτα από τα δυτικά βορειοδυτική και στην συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.
 
Γρίφο αποτελεί η εξέλιξη του καιρού μετά το Σαββατοκύριακο καθώς ο καιρός θα κρυώσει αρκετά από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, ενώ στο "μετεωρολογικό παιχνίδι" έχουν μπει αρκετοί παράγοντες στην κυκλοφορία των συστημάτων της Ευρώπης. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Σιβηρικός Αντικυκλώνας ο οποίος θα καθορίσει αρκετά το συσσωρευμένο κρύο στην Σιβηρία και την Ρωσία για το πως θα κινηθεί σε συνδυασμό με τα βαρομετρικά χαμηλά στον Ατλαντικό που θα κινηθούν προς την Μ.Βρετανία και την Ιβηρικό Χερσόνησο. Μέσα σε όλα αυτά η ανατολικότερη επέκταση του Αζορικού Αντικυκλώνα ο οποίος πλέον είναι αρκετά μακριά από το πεδίο που συνήθως βρίσκεται θα εγκλωβίσει την πρώτη διαταραχή στις 20-22 του μήνα στην χώρα μας με αυτήν την αποκομμένη ψυχρή λίμνη και έπειτα η παραμονή του στην δυτική Μεσόγειο θα καθορίσει και την θέση του Σιβηρικού Αντικυκλώνα. 
 
Καταλυτικό ρόλο θα παίξει η πρώτη μεταβολή με τον αυλώνα στην Τουρκία και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ο οποίος ίσως θα βοηθήσει αρκετά στο να κατέβει αμέσως μέτα μέχρι το τέλος του μήνα νέο πιο έντονο κατέβασμα αυλώνα σε συνδυασμό με την "παγωμένη ανάσα" του Σιβηρικού ο οποίος θα κινηθεί ελαφρώς νοτιότερα μεταφέροντας έτσι και πιο ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης. 
 
kairos telis noembri
 
Όλα αυτά προς το παρόν είναι ικασίες καθώς σημασία μεγάλη έχει και η πορεία των χαμηλών στον Αλταντικό,οπότε έχουμε ακόμα καιρό για να ασχοληθούμε με αυτό. Σίγουρα ένα θετικό στοιχείο είναι η παραμονή του αυλώνα και της αποκομμένη ψυχρής λίμνης σε πρώτο στάδιο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς είναι πιθανό να παραμείνουν οι χαμηλές πιέσεις εκεί δίνοντας ευκαιρία και σε δεύτερο αυλώνα να κατέλεθει περίπου στο ίδιο σημείο.
Αναλυτική Πρόγνωση:

Ήδη από αύριο Κυριακή βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην Ήπειρο ,τα νησιά του Ιονίου,την δυτική&κεντρική Στερεά-βορειοδυτική Θεσσαλία  μέχρι και την δυτική&κεντρική Μακεδονία.Πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν και στην δυτική βορειοδυτική&κεντρική Πελοπόννησο.Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα επεκταθούν και λίγο ανατολικότερα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα καλός καιρός με ηλιοφάνεια αλλά και αραιές νεφώσεις που μέσα στην ημέρα θα πυκνώσουν αρκετά και θα συννεφιάσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πιθανότητα για ψιχάλες η ασθενείς παροδικές βροχές μέχρι το βράδυ της Κυριακής προς την Δευτέρα και στην υπόλοιπη ανατολική και βόρεια βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.
Παρόμοιος ο καιρός και την Δευτέρα-Τετάρτη 17-19/11/2014 με άστατο καιρό στην δυτική -βορειοδυτική Ελλάδα ενώ και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έχουμε κάποιες βροχές με πιθανότητα και για σποραδικές καταιγίδες. Καλός ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα με ήπιες θερμοκρασίες και νότιους άνεμους.
Από την Πέμπτη-Παρασκευή μέχρι και το Σαββατοκύριακο πτώση της θερμοκρασίας ,αρκετό κρύο αλλά θα υπάρχει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας εκτός από τα νησιά του ανατολικού,την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Το Σάββατο κάποια συννεφιά και βροχές χειμερινού τύπου θα σημειωθούν και στην ανατολική Στερεά-Ελλάδα την Εύβοια και γενικότερα γύρω από το Αιγαίο στις προσήνεμες σε αυτό περιοχές. Αργά το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο πρόσκαιρες βροχές και στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις πάνω από τα 1000μέτρα ενώ πρόσκαιρα στον βόρειο Έβρο και στα ορεινά της Ροδόπης και στα 800μέτρα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις και στην Δίρφη-Εύβοια καθώς και στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας(Φθιώτιδας-Φωκίδας-Βοιωτίας).

Νεότερα για τα υψόμετρα χιονόπτωσης το Σαββατοκυρίακο τις επόμενες μέρες καθώς ακόμα είναι νωρίς ενώ ενδέχεται μέχρι το τέλος του μήνα να ασπρίσουν και κάποια βουνά της Αττικής με την αρχή να την κάνει η Πάρνηθα.
Επιμέλεια: Καραβίας Ιάσων(Jason)

Δεν υπάρχουν σχόλια: