Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

20 νεκροί και 5 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο Ν. Περού

Οι πλημμύρες που έπληξαν το νότιο Περού, παγιδεύοντας χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονταν το Μάτσου Πίτσου --την αρχαία πόλη των Ίνκας που αποτελεί έναν από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και της Λατινικής Αμερικής--, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ενώ άλλοι πέντε αγνοούνται, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας.

Χιλιάδες άλλοι επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν τις πιο εκτεταμένες καταστροφές των τελευταίων πέντε ετών.

Στην επαρχία Κούσκο, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες που παγίδευσαν 3.500 επισκέπτες. Οι αρχές χρησιμοποίησαν 12 ελικόπτερα και 40 πιλότους για να απεγκλωβίσουν, μέσα σε τέσσερις ημέρες. Η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε αργά την Παρασκευή.

"Τα καλά νέα είναι ότι το Μάτσου Πίτσου, και όλες οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται αρχαία, δεν υπέστησαν ζημιές", δήλωσε ο Κάρλος Μιγιάς, πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου του Κούσκο, περιοχής που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Όμως η σιδηροδρομική γραμμή που μεταφέρει το 90% των 1.000 ανθρώπων που επισκέπτονται το Μάτσου Πίτσου καθημερινά υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, και η εταιρία των σιδηροδρόμων του Περού προειδοποίησε ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν έως και δυο μήνες.

Οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν έως και την Τρίτη, με καταιγίδες να αναμένονται στο νότο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Περού.

Η γειτονική Βολιβία επλήγη επίσης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις--ο πρόεδρος Έβο Μοράλες κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22.000 έμειναν άστεγοι.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: